Nem bíznak a kínaiakban - csalhatnak a statisztikával

Az utóbbi időben egyre több közgazdász kételkedik a kínai növekedési adatok hitelességében; Peking a negyedéves gazdasági statisztikákat rendszeresen sokkal korábban teszi közzé, mint más országok, és az adatokat szinte soha nem korrigálják utólag - olvasható a Reuters brit hírügynökség pénteki írásában.
MTI-Eco, 2015. augusztus 8. szombat, 08:59
Fotó: Reuters

Egyre több szakértő kételkedik a hivatalos adatokban, és azt feltételezi, hogy a hazai össztermék (GDP) növekedésének mértéke jócskán elmarad a közzétett, 7 százalékos értéktől. Többen elkezdtek megbízhatóbb módszereket keresni, hogy reálisabb képet kapjanak a kínai gazdaság helyzetéről.

Erik Britton, a Fathom Consulting nevű független londoni elemzőközpont egyik munkatársa úgy véli, a hivatalos számok a "fantázia szüleményei". Becslései szerint az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb gazdaságának tartott Kína idén csupán 2,8 százalékos növekedést mutathat fel, és ez az érték jövőre mindössze az egy százalékot érheti el. Ez a becslés messze alulmúlja a hivatalos kínai prognózist vagy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításait.

A Fathom Consulting kutatói Kína óriási gazdaságának összetettségét megpróbálják úgy vizsgálni, hogy három tényezőre összpontosítják a figyelmüket: az energiafelhasználásra, a vasúti szállítmányozás volumenére és a bankok hitelezésre. Ezek alapján 2013 vége óta a növekedési adatok egyre inkább eltávolodtak a hivatalos számoktól - vélte az elemzőközpont.

Sushil Wadhwani, a brit jegybank korábbi magas rangú tisztségviselője és egyik vagyonkezelő alapítója szerint a kínai növekedési ütem 1,5-5 százalék között mozoghat, azt azonban lehetetlen kiszámítani, pontosan mekkora. Mindenesetre Wadhwani is úgy vélte, a hivatalos adatok megbízhatatlanok.

Más szakértők rámutattak: az utóbbi időben visszaesőben van a kínai behozatal, és ez nem magyarázható kizárólag a nyersanyagok árának csökkenésével, és egyáltalán nem illeszthető a szárnyaló gazdaságról szóló képbe. Úgy tűnik, ezt a képet további tényezők is kikezdték: a fogyasztás már nem növekszik a korábbihoz hasonló ütemben, az ipari termelés hónapok óta csökken, és az elmúlt hetekben óriási összegek párologtak el a kínai tőzsdén.

A kínai statisztikai hivatal nem kommentálta az állításokat. A legutóbbi eredmények bemutatásakor azonban hangsúlyozta, hogy az adatok megbízhatók. A bírálók azt is felrótták a hivatalnak, hogy nem értik, pontosan milyen módszerrel számolják az adatokat.

Christian Dreger, a berlini DIW gazdaságkutató intézet munkatársa arra panaszkodott, hogy korábban inkonzisztensek voltak a Kínából származó adatok. Azt mondta, hogy amikor a helyi - települési - szintről érkező adatok alapján számolták ki az országos adatokat, teljesen más számokat kaptak, mint amikor a tartományi adatokból próbáltak következtetni az egész Kínára vonatkozó eredményekre.

A kételyt tovább dagasztja az adatok nyilvánosságra hozatalának sebessége. A negyedéves adatokat Kínában gyakran két héttel az adott negyedév lezárása után publikálják. Eközben a sokkal kisebb Hongkongnak hat hétre van szüksége az adatok közléséhez, és a német statisztikusok is másfél hónapig számolnak, mielőtt közzéteszik az előzetes eredményt.

Az Egyesült Államokban a kínai közzétételnél két héttel később jelenik meg a GDP-növekedés első becslése, ezt követi a második becslés, majd a végleges adatok. Nem ritka, hogy az első becslést később erőteljesen korrigálják - főként az év első három hónapjában, amikor az enyhén pozitív növekedési adatok egyértelmű negatívba is fordulhatnak. Ilyesmire szinte soha nincs példa Kínában.

A kelet-ázsiai országban idén az első két negyedévben a növekedés hét százalékos volt, pontosan annyi, mint a kormányzat előrejelzése - annak ellenére, hogy a nyersanyagárak erőteljesen ingadoztak, és nagy kilengések voltak az ingatlan- és a pénzügyi piacokon is.

A befektetők és a multinacionális vállalatok mindeddig nem kérték számon az adatok hitelességét a kínai kormányon - mondta Leland Miller, a China Beige Book International nevű, New York-i cég igazgatója. "Ezek az emberek azt mondták, nekik elég jók ezek az adatok. Szóval a kínaiaknak eddig sikerült szárazon megúszniuk" - tette hozzá.

"Az a véleményünk ezekről az állításokról, hogy ezek az egyedüli adatok a birtokunkban, és mindaddig ezzel kell dolgoznunk, amíg valaki jobbat nem mutat" - mondta Carl Weinberg, a High Frequency Economics nevű gazdaságkutató és tanácsadó cég vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.08.08 21:51

kínában még a valós lakosságszám sem ismert, mert az egyketörvény miatt rengeteg "fekete" gyerek van.

akoor hogyan lehetne bármit is elhinni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.08.08 13:27

Akkor miben bíznak, ha már a kínaiakban sem, még putyin is csak bennük bízik, még szibériát is nekik adná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.08.08 10:52

Bár az ál-baloldal és a "liberális" "szakértők" folyamatosan kétségbe vonják a kínai gazdaság eredményeit, nyilván még évtizedekig az EU és az USA növekedését jócskán meghaladó mértékben növekszik a kínai gazdaság.
A nyugati típusú gazdasági-politikai berendezkedésre egyedül ez jelent reális veszélyt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.08 09:16

Végre rájöttek szakértők, hogy a kínai növekedésnek nincsenek meg a feltételei. Most már arra is rájöhetnének, hogy nem is lesz meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html