Nem hívták meg Putyint az új ukrán államfő beiktatására

Nem hívták meg Petro Porosenko újonnan megválasztott ukrán államfő szombati beiktatási ceremóniájára Vlagyimir Putyin orosz elnököt - erősítette meg kedden Jevhen Perebijnisz, a kijevi külügyminisztérium szóvivője.
Inforádió, 2014. június 3. kedd, 18:15
Fotó: MTI/EPA

Pontosítása szerint Moszkva kapott meghívót az eseményre, azonban nem az államfőt, hanem Andrej Vorobjovot, az Oroszországi Föderáció ukrajnai nagykövetségének követ-tanácsosát hívták meg. Hozzátette, a diplomata még nem jelezte, hogy részt vesz-e az eseményen. Megjegyezte továbbá, hogy nemcsak Oroszország kapott ilyen szintű meghívót, hanem számos állam fogja csak diplomáciai szinten képviseltetni magát.

Keddig mintegy húsz ország állam-, illetve kormányfője jelezte vissza, hogy elfogadta a meghívást Porosenko beiktatására. Köztük van Joe Biden amerikai alelnök, Bronislaw Komorowski lengyel, Dalia Grybauskaite litván és Didier Burkhalter svájci államfő is, aki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelenlegi elnöke.

Ezenkívül meghívást kaptak többek között Németország, Grúzia és Moldova elnökei is. Az Európai Bizottság az UNIAN ukrán hírügynökség forrása szerint még nem kapta kézhez a meghívót, így egyelőre nem tudják kiképviseli majd az uniót a beiktatáson. Brüsszelben ugyanakkor a hírügynökség tudósítójának azt mondták, minden bizonnyal az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso részt fog venni az eseményen, az uniós küldöttségnek pedig mindenképpen tagja lesz Stefan Füle, az EU bővítési biztosa.

Petro Porosenko a független Ukrajna ötödik államfője lesz. Ő az első, aki egy választási fordulóban nyerte el az államfői tisztet azáltal, hogy a résztvevők több mint fele rá szavazott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csonkamagyarorszag, 2014.06.03 20:27

Meg szep hogy nem hivtak meg. Az olyan lett volna mintha Adolfot hivtak volnma meg annak idejen a csehek, lengyelek, szerbek, hollandok, belgak, franciak vagy masok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html