Az európai részvényárak kissé emelkedtek, a font elmozdult több hónapos mélypontjáról, miután a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a skótok többsége azt szeretné, hogy országa maradjon Nagy-Britannia része. Az európai részvénykosár árváltozását mérő FTSEurofirst-300 tőzsdeindex 0,2 százalékkal araszolt feljebb.

A brit valuta árfolyama 1,6220 dollár/fonton stabilizálódott azt követően, hogy szerdán elmozdult 1,6051-es mélypontjáról. Ilyen gyenge utoljára tavaly november közepén volt a font. Az euró 79,605 pennyn állt, valamivel 80,66-on elért, három hónapja nem látott gyengesége után.

A Daily Record című újság megrendelésére készült felmérés szerint a skót szavazók 47 százaléka tervezi, hogy az igen mellé teszi az X-et a szeptember 18-ai függetlenségi népszavazáson, míg 53 százalékuk a nem pártján, azaz az Angliával, Walesszel és Észak-Írországgal fenntartandó unió mellett áll. Ezzel alaposan összekuszálták a kilátásokat a közvélemény-kutatók, ugyanis egy hét végi vizsgálat azt mutatta, hogy 51-49 százalékban vezetnek az igenek, egy e hét eleji pedig lényegében döntetlent (38-39 százalékot) hozott ki.

A skóciai népszavazás rövid távú bizonytalanságot okoz a piacokon, ami szembe megy a hosszabb távú kilátások kedvező alakulásával - mondta a Reutersnek Brain Hennessey, az Alpine Dynamic Divident Fund befektetési társaság portfóliómenedzsere. Az utóbbi alatt a növekvő amerikai, német és brit foglalkoztatási adatokra utalt. Emellett a világ nagy jegybankjainak enyhe monetáris politikája is támaszt nyújt a részvény- és kötvényáraknak.