Varsóban sorra épülnek az egyre magasabb felhőkarcolók, pedig ha valamiben, szabad területben nincs hiány. A mozgalom eredetileg politikai céllal kezdődött: felhőkarcolók falával akarták körülépíteni és eltakarni a Varsó látképét meghatározó Kultúra és Tudomány Palotáját, amely az ötvenes években Sztálin ajándékaként épült a város kellős közepén, a Lomonoszov egyetem mintájára. A terv ugyan csak részben valósult meg, de a trend megindult és változatlanul tart. A Wola negyedben folyik Európa legnagyobb irodaházának építése. A 180 méter magas Warsaw Spire a Hilton szálló mellett áll majd, de kétszer olyan magas lesz és a tetején levő tű még 40 métert ad hozzá. Az épület 100 ezer négyzetméternyi irodának ad helyet. Másfél évig tartott a 13 ezer négyzetméteres, 16 méter mély, ötemeletes alap kiásása és megépítése − 230 ezer köbméter földet kellett kiemelni hozzá s az alap támaszai 55 méter mélyre hatolnak le. Az építést 2015 őszén tervezik befejezni − írta a Gazeta Wyborcza. A beruházás nagyságát több mint 70 milliárd forintra becsülik.

Eközben a múlt héten befejeződtek az építési munkálatok a Zlota 44-en, a Varsó központjában álló, 192 méter magas felhőkarcolón, amely ugyan magasságát tekintve csak a harmadik a fővárosban, de − mint az Orco Property Group állítja − az Európai Unióban nincs még egy ekkora épület, amelyben kizárólag lakások vannak.

A felhőkarcoló-építési láz alól úgy látszik a lengyel katolikus egyház se tudja kivonni magát: még 2011-ben döntöttek úgy, hogy a városközpontban, a Szent Barbara-templom mellett, a varsói kúria tulajdonában levő telken 180 méter magas felhőkarcolót építtetne magának a főváros érseksége. Ez közel 40 méterrel tornyosulna a közelben levő Intraco-irodaház és a Marriott hotel fölé. Az eddig a lengyel egyház esetében példátlan ppp-modellt alkalmaznák: 45 százalékát az épületnek a tervező és kivitelező vállalat hasznosíthatná. A beruházáshoz azonban hozzá kell járulnia a Vatikánnak és a varsói önkormányzatnak is. Valószínűleg ez utóbbit lesz nehezebb meggyőzni, ugyanis az érvényben lévő szabályok szerint ezen a területen nem engedélyezik 30 méternél magasabb ingatlan építését.