Nincs változás az európai alapkamatban

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatfeltételeken havi rendes kamatdöntő ülésén Az Európai Központi Bank. Christine Lagarde elnök hamarosan kifejti, hogy milyen újítások lehetnek a központi bank eszközvásárlási terveiben.
Rácz Gergő, 2020. június 4. csütörtök, 13:46
Fotó: Getty Images

Az Európai Központi Bank (ECB) változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25, illetve -0,50 százalékos szintjét a havi kamatdöntő ülésén.

A kormányzótanács döntése megfelelt a várakozásoknak, sokkal érdekesebb, hogy milyen gazdaságtámogató üzeneteket kommunikál az ECB.

-Az áprilisi ülés jegyzőkönyve megerősítette, hogy a bank kész további támogatást adni a gazdaságnak. Ha lépnek, a piac többsége az eszközvásárlási program összegének emelése mellett teszi le a voksát - írta a kamatdöntést megelőzően Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Az Európai Bizottság 750 milliárdos alapja minden esetre mérsékli a jegybankra nehezedő nyomást.

Egyben a stáb frissített makrogazdasági előrejelzéseit is megjelentetik, ami jelentős romlást tükrözhet a kilátásokat illetően, várhatóan 8-12 százalékos recesszió lesz az előrejelzésben.

Christine Lagarde ECB elnök fél 3-kor ismerteti a kamatdöntés hátterét.

A bejelentést megelőzően a forint 345 körüli szinteken kereskedett az euróval szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK