Nagyot nyernek a nők a munkaerőpiacon

Már a nők kerültek többségbe az Egyesült Államok munkaerőpiacán, a trend pedig nem látszik megfordulni. Itt a női XXI. század.
Szabó Dániel, 2020. január 12. vasárnap, 11:48
Fotó: Pixabay

A nők kis többségbe (50,04 százalék +109 000 fő) kerültek az amerikai munkaerőpiacon köszönhetően annak, hogy a legtöbb új munkahely az általuk dominált oktatásban és egészségügyben jön létre, a férfiak által uralt bányászatban, termelésben és építőiparban pedig folyamatosan csökkennek a munkahelyek - írja az Alapblog.

A másik oka a nők térnyerésének - a munkaerőpiaci jogaik és helyzetük folyamatos javulása mellett -, hogy a robotizáció sokkal inkább a fizikai munkát igénylő területeken terjed gyorsan, itt pedig a férfiak vannak többségben. Ennek a jelei már 2020 elején Magyarországon is látszanak, ahol passzív leépítés indult az ipari termelésben dolgozóknál.

Kevesebb vájár meg kohász kell és több tanár meg nővér - foglalják össze az eredményeket.

Magyarországon erre a fordulatra még várni kell: a KSH friss adatai szerint a 15-64 éves férfiak körében a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 438 ezer fő volt, míg ugyanebben a korcsoportban a nőknél a foglalkoztatottak száma 1 millió 998 ezer fő. Egyelőre a kormány demográfiai intézkedései is abba az irányba mutatnak, hogy a munkaerőpiaci helyzetük lassabban javulhat, mert a gyermekvállalást támogatják erősebben.

HOZZÁSZÓLÁSOK