Jövőre Oslo 33 ezer menedékkérővel számol, ami a korábbi évekhez képest háromszoros növekedést jelent. A menekültügyi költségek vélhetően 9,5 milliárd koronával (mintegy 310 milliárd forinttal) haladják meg azt az összeget, amelyet október elején, az állami költségvetés tervezetében erre a célra különítettek el. A kormány javaslata szerint 1,2 milliárd koronát vennének ki az állami nyugdíjalapból.

A világ legnagyobb állami pénzalapja az ország olaj- és gázkitermelésének bevételeit fekteti be, és mintegy 7000 milliárd koronás portfólióval rendelkezik.

A kormány további 4,2 milliárd koronát tervez kivenni a szegényebb országok részére szolgáló fejlesztési segélyalapból, hogy a menekültekre fordítsa az összeget. Az intézkedések mellett a jobboldali norvég kormány egyben megkurtítaná a menekültek segélyeit és gyorsítaná az elutasítottak kitoloncolását is.

Az 5,2 millió lakost számláló Norvégia nem tagja az EU-nak, de része a schengeni övezetnek. A skandináv ország 1500 - jelenleg Olaszországban és Görögországban lévő - menekült befogadását vállalta a migránsok európai szétosztása kapcsán.