Szaúd-Arábia olajipari minisztere sietett leszögezni: Rijád a világ legnagyobb kőolajexportőreként kész pótlólagos mennyiséget a piacra dobni, ha hiány lépne föl.

Az ukrajnai oroszbarát szakadárok kinyilvánították, hogy győzelmet arattak a vasárnapi kelet-ukrajnai népszavazásokon, ez egyes megfigyelők szerint akár oda is vezethet, hogy a Krím-félsziget után ez a régió, Donyeck és Luhanszk megye is Moszkva fennhatósága alá kerül. A térségben folytatódtak az összecsapások a szakadárok és az ukrán haderő között.

Az Európai Unió - amely jogellenesnek minősítette a kelet-ukrajnai népszavazásokat - azt fontolgatja, hogy szigorít az Oroszország ellen a Krím annektálása után bevezetett szankciókon, de elemzők szerint ez nem fogja érinteni a globális kőolajellátást.

Az arany ára áprilisban két és fél havi csúcsra süllyedt, innen kapaszkodott vissza az Ukrajna körüli feszültség hatására, de árupiaci kereskedők szerint további geopolitikai megrázkódtatás kellene ahhoz, hogy ismét átlépje az unciánkénti 1300 dollárt.