Részben ez volt az ára annak, hogy ugyanakkor az államháztartás deficitjét sikerült a GDP 3 százalékára, az uniós deficitplafonra csökkenteni. Ez meghaladja ugyan a Monti-kormány által legutóbb prognosztizált 2,6 százalékot, de lényeges javulás az előző évi 3,8 százalékhoz képest.

A Monti-kormány szükségintézkedései, az emelkedő munkanélküliség miatt 4,3 százalékkal esett a háztartások fogyasztása, a kormánykiadások 2,9 százalékkal csökkentek és a beruházások 8 százalékkal estek vissza az ISTAT adatai szerint. Az import 7,7 százalékkal maradt el a 2011. évitől, az export viszont 2,3 százalékkal emelkedett.

Az olasz GDP 2011 óta, már hat egymást követő negyedévben csökken, és elemzők szerint a recesszió legalább az év közepéig folytatódik, előrevetítve, hogy a hazai össztermék az idén további 1 százalékkal zsugorodik. Az inflációt kiszűrve az olasz GDP a 2001. évi értéket sem éri el.

Részben a hazai össztermék csökkenése miatt történelmi csúcsra nőtt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, elérte a 127 százalékot az előző évi 120,8 százalékkal szemben.

A megszorító intézkedések miatt a Monti-kormány támogatottsága folyamatosan csökkent és a Monti vezette centrista szövetség csak a szavazatok 10 százalékát szerezte meg a vasárnap és hétfőn lezajlott parlamenti választáson.