Szerbiában a március 15-én bevezetett és május 7-én megszüntetett szükségállapot miatt a potenciális vásárlók kétharmada elhalasztotta a tervezett autóvásárlást. Az eladói oldalról még negatívabb adatok érkeztek: a használtautó-kereskedések 81 százaléka jelezte, nem egész két hónap alatt egyetlenegy személygépkocsit se adott el - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A megkérdezett potenciális vásárlók - akik már kiszemelték a megvásárolni szándékozó márkát és típust - 44 százaléka azért halasztotta el a vásárlást, mert várja, milyen következményei lesznek a szükségállapotnak, míg 22 százalékuk elhalasztotta ugyan a vásárlást, de amint kínálkozó alkalom adódik, lecsap a kiválasztott verdára.

Mintegy 14 százalékuk döntött úgy, hogy bármi történik is, egyelőre nem fog autót venni. Hasonló azoknak az aránya is, akik nem álltak el a vásárlási szándékuktól, de egyelőre várnak egy jó ajánlatra. A megkérdezettek 6,5 százaléka azt jelölte meg, hogy nem állt el az autóvásárlástól, azonban a szükségállapot miatt lecsökkent a bevétele.

A halasztás  mellett döntők 19 százaléka arra számít, hogy csökkenni fog a kiszemelt autó ára. Mintegy 12 százalékot tesznek ki azok, akik azért döntöttek a halasztás mellett, mert nem volt lehetőségük az adásvételi szerződést hitelesíteni és a tulajdonjogot átruházni az új tulajdonosra, nyolc százalékuk azért nem vett autót, mert félt attól, hogy megfertőződik a koronavírussal. Másfél százalékuk azért nem tudott használt autót venni, mert elveszítette a munkáját.

A potenciális vásárlók mintegy fele (48 százalék) a vásárlásra szánt pénzt húsz és ötven százalék közötti összeggel csökkenti majd, 30 százalékuk pedig 20 százalékkal. Tizennégy százalékuk úgy döntött, hogy sokkal olcsóbb autót vesz majd, mint amilyet tervezett, míg kilenc százalékuk megmaradt az eredeti elképzelésnél, vagyis nem csökkenti az autóvásárlásra szánt összeget.