John Williams, a San-Franciscói Fed elnöke tegnap este az Oregon állambeli Portlandban tartott beszédet. Bár Williams idén a Fed Nyíltpiaci Bizottságának nem szavazó tagja, megállapításai érdekesek lehetnek, ezen a héten ugyanis több olyan jegybankárral találkozik, akik jelenleg is szavazhatnak. Elmondása szerint már nyáron csökkenhet a jegybanki beavatkozás mértéke. "Ha a növekedés a várakozásaim szerint alakul, a munkaerőpiac pedig az élénkülés további jeleit mutatja a következő hónapokban, akkor visszafoghatjuk az eszközvásárlásokat, akár már nyáron is. És ha azt követően is minden úgy alakul, ahogy reméljük, és vége felé teljesen leállíthatjuk a programot - mondta Williams. A jegybankár hangsúlyozta, hogy a program tavaly őszi beindulása óta havi szinten 200 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság.

Williams egyúttal arra emlékeztetett, hogy ha leáll az eszközvásárlási program, akkor is jelentős mennyiségű (közel 3000 milliárd dollárnyi) állampapír és jelzálog-fedezetes eszköz marad a Fed mérlegében.

Elemzők szerint Williams szavaira nem csak azért is érdemes figyelni, mert jó kapcsolatot ápol Ben Bernankéval, a Fed jelenlegi elnökével és Janet Yellennel, akit a Fed legesélyesebb következő elnökjelöltjeként tartanak számon. Williams esetében egyébként nem ez az első alkalom, amikor a jegybanki beavatkozás csökkentésének lehetőségéről beszél, bár ezúttal sokkal konkrétabban fogalmazott.