Eddig elképzelhetetlen hírt kaptak a magyar nyugdíjasok

A román parlament a héten újra elfogadott egy törvénytervezetet, aminek értelmében a következő két évben több mint 60 százalékkal nő az időseknek járó ellátás összege. Ha az árszínvonalat is figyelembe vesszük, ez azt jelentené, hogy jövőre már többet érhet a román nyugdíj, mint a magyar - kalkulált a G7.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. június 28. péntek, 10:33
Fotó: Napi.hu

A törekvés nem újdonság, ugyanis tavaly decemberben a képviselők már jóváhagytak nyugdíjemelésre vonatkozó jogszabály-változásokat, azokat végül azonban az alkotmánybíróság visszadobta. Most is kérdés, hogy az új törvénytervezet kiállja-e az alkotmányosság próbáját, és még az elnöki aláírás sem vehető biztosra, de a jelentős nyugdíjemelés iránti elszántság jól látszik az országban - olvasható a portálon.

A tervek szerint az érdemi emelésre 2020 szeptemberében kerül majd sor. Ha az idei első negyedéves átlagnyugdíjat vesszük alapul, ami 1227 lej (átszámítva 84 ezer forint) volt, és az általános 60 százalékos emeléssel számolunk, akkor a törvény hatályba lépése esetén jövő ősszel közel 2000 lej, vagyis 135 ezer forint lesz a román átlagnyugdíj. Ez pont megegyezik az idei év elején Magyarországon folyósított nyugdíjak átlagával. Ez persze jövőre szintén nőni fog, de csak az inflációt követő módon, azaz várhatóan 3 százalék körüli mértékben.

Mivel Romániában jelentősen olcsóbb az élet, ez azt jelenti, hogy a román átlagnyugdíjasok előnybe kerülnek a magyarokhoz képest. Ha a háztartási fogyasztással kapcsolatos kiadásokat nézzük, az ottani árak az uniós átlagnak csak az 53 százalékát érték el 2018-ban, míg ez az arány Magyarország esetében 62 százalék volt. A nyugdíjasok körében különösen fontos egészségügyi kiadások esetében pedig a román árak már csak alig harmadát tették ki az uniós szintnek, Magyarországon azonban az EU-s átlagárak 47 százalékát kellett megfizetni. Forintban kifejezve mindez nagyjából azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj Romániában annyit fog érni, mintha a magyar nyugdíjas 160 ezer forintot kapna - számolta ki a G7.hu.

Persze mindez csak akkor igaz, ha végrehajtják a megszavazott emelést. Kérdés, hogy a román a költségvetés valóban elbírja-e a sokkszerű lépést, amit Klaus Iohannis elnök bizonyára mérlegelni fog, mielőtt aláírásával hatályba lépteti a törvényt.

Az infláció szorításában a magyar nyugdíjasok
Az inflációarányos nyugdíjemelés miatt csökkenhet a juttatások reálértéke: jelenleg 3,9 százalékon van itthon a pénzromlás, de a jövő évi költségvetésben csak 2,8 százalékos nyugdíjnöveléssel számol a kormány - írtuk meg korábban. Ha a juttatás vásárlóereje csökkenne, akkor évente egyszer az emelés és a tényleges infláció közötti különbséget novemberben egy összegben kifizetik az időseknek. Lényegében tehát addig a nyugdíjasok hiteleznek az államnak leromlott vásárlóértékű juttatásokkal.
Az összképet tovább rontja, hogy a hatályos szabályok szerint, amennyiben a tárgyévi GDP bővülési üteme meghaladja a 3,5 százalékot, akkor novemberben kiosztják a nyugdíjprémiumot. Az MNB prognózisa szerint a jövő évtől kezdve már nem fogja elérni a gazdasági növekedés üteme ezt a bűvös számot, így esélyes lehet, hogy az idősek bukni fogják a prémiumot.
Kérdés persze, hogy ezen együttes hatásokkal szemben tesz-e majd valami ellenlépést a magyar kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.07.01 19:05

@Warlock:
Biztos nem az, csak a román hatóságok büntetnek meg minden héten egy magyar polgármesteri hivatalt zászlótémában, és a román hatóságok szerint nem történt attrocitás Úzvölgyben, és csak a román pártok kampányolnak a magyarokkal... Meg ki tudja még mivan ami nem jut el ide vagy nekem nincs időm vele foglalkozni.

Ismered a mottóm, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ez nem intelligencia, hanem impotencia kérdése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.07.01 18:04

@Borisz1106: "Ezért kell "megcsövesedni" még most, ameddig megy a szekér."

2013. óta erre készülök öregem... Olyan stabil lábakon állunk mint a hegy. Mindenki csak pofázik a digitalizációról, mi már régen úttörői vagyunk, ugyanúgy mint a termelékenység növelésének, és a működési költség csökkentésének. Állandó az R&D (saját erőből). Remélem büszke vagy rám mester... Meglátjuk mire lesz elég...

Mániám a nagy krach, mert nem kerülhető el szerintem. Órákig tudnék értekezni az okairól, nemcsak jegybankok, meg adósságok vannak itt, amiket már tárgyaltunk. Egy kaptafára menő termékek, az értékadó, valódi újdonságot jelentő fejlődés hiánya minden szegmensben, számítástechnika, autók, mobiltelefon stb. Előbb-utóbb még a 3. világbeliek is megunják, hogy 10 éve ugyanaz az iPhone, ugyanazt a szart adja minden autógyártó, 2015-től csak az embléma más stb. stb... Előbb utóbb elfárad a világ a nagy fogyasztásban, beleun, és akkor jön a kézifék: a vállalatok a magas béreket és a sok hitelt csak jelentős növekedés mellett tudják kigazdálkodni jelenleg, nem lesz növekedés, lesz helyette létszámleépítés, az meg ugye jelenti a lakossági hitelek bedőlését stb. stb. Tudom folytatni a prophet of doom-ozást... :DDD de nem... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.07.01 17:48

@Warlock: "hogy az isten mentsen meg téged meg a világot attól, hogy igazad legyen. Minél később jön a józanodás, annál fájdalmasabb lesz. A 2009 előtti recepthez tértünk vissza, a fundamentális alap nélküli világgazdasági növekedéshez."

Úgy, úgy :-)
Ezért kell "megcsövesedni" még most, ameddig megy a szekér. És ha jön a krach átvészelni valahogyan. Utána pedig akár még jól is kijöhetsz az egészből (2009-ben lófax összegér tudtunk venni telephelyet pontosan a válság miatt. Minden 2. ipari ingatlan eladó volt).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.07.01 17:39

@krix6: Tarjáni fideszdroidoknak kuss... ;-) F-astrás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.07.01 17:37

@Borisz1106: "@terabit: Na majd jön Warlock aztán leolt, mert mindig csak ezzel jövünk érvként :-)"

Papa... ne vetítsél, mi vagy te, mozigépész?? :DDD

Nem azt mondtam soha, hogy nem KELL külkertöbblet, azt mondtam, hogy egészséges középút kell (a mienk nem az), ami lehetővé teszi az egészséges növekedési struktúrát a nemzeti valuta szarrá inflálása nélkül... Ezt mondtam neked mindig. És igen, lehet(ett volna) külkertöbblet, meg egészséges mértékű növekedés stabil 265 HUF/EUR árfolyammal.

"De a krach még mindig úgy gondolom pár év múlva jön, - ha jön egyáltalán - inkább egy stagnálási időszakra fogadnék."

Ezen nem veszünk össze tesó... :D Mernék én veled összeveszni? :-) De azt merem mondani, hogy az isten mentsen meg téged meg a világot attól, hogy igazad legyen. Minél később jön a józanodás, annál fájdalmasabb lesz. A 2009 előtti recepthez tértünk vissza, a fundamentális alap nélküli világgazdasági növekedéshez. Nem lesz jó vége... kárrr...kárr...kárrr... :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html