Ő lesz az új ENSZ-főtitkár?

Bulgária bejelentette kedden, hogy Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatóját javasolja Ban Ki Mun utódjául az ENSZ főtitkári posztjára.
Inforádió, MTI, 2016. február 10. szerda, 07:41
Fotó: Reuters

Tapasztalatával Bokova a posztért folyó kampány egyik fontos jelöltje lehet - áll a bolgár külügyminisztérium közleményében.

A 63 éves bolgár diplomata, aki 2009 óta az első nőként vezeti a világszervezet nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetét, tisztségében a második mandátumát tölti, megbízatása 2017 végéig szól. Megválasztása esetén ő lehetne az ENSZ első női és első kelet-európai főtitkára.

Kétszer választottak meg erős vetélytársakkal szemben (...) Tudom, hogy kell megnyerni az ENSZ-beli választásokat - jelentette ki a diplomata nemrég a bolgár Nova televíziónak nyilatkozva.

Bokova korábban volt már országa párizsi és monacói nagykövete, majd UNESCO-nagykövete 2005 és 2009 között, mielőtt ugyanott főigazgatóvá választották. A kommunista családban nevelkedett Irina Bokova a bolgár rendszerváltást követően a szocialista párt parlamenti képviselője lett és a bolgár-európai uniós kapcsolatok koordinátora volt 1995 és 1997 között. Ebben a funkciójában úttörő szerepet vállalt Bulgária 2007-es EU-csatlakozásában.

A világszervezet tavaly decemberben intézett felhívást tagállamaihoz, hogy az átláthatóság jegyében nyilvánosan nevezzék meg jelöltjüket a főtitkári posztra. A dél-koreai Ban Ki Mun mandátuma ez év végén jár le. A világszervezet szokásjoga szerint a főtitkári posztra a világ egyes régióinak országai rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatát, és a következő ciklusban - most először - a kelet-európai térség lesz soron.

A szlovén sajtó szintén kedden számolt be arról, hogy Szlovénia hivatalosan Danilo Türk volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári posztjára.

HOZZÁSZÓLÁSOK