Obama és Hollande nyomást gyakorolna Putyinra

Francois Hollande francia és Barack Obama amerikai elnök felszólította hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy "gyakoroljon nyomást a szepratistákra annak érdekében, hogy elfogadják a párbeszédet az ukrán hatóságokkal" - áll a francia elnöki hivatal hétfőn este kiadott közleményében.
MTI, 2014. július 8. kedd, 08:20
Fotó: Reuters

Hollande és Obama mintegy háromnegyed órán át telefonon egyeztetett egymással. Ennek során az Elysée-palota szerint arra is kitértek, hogy "a kétoldalú tűzszünet elérése érdekében a lehető leggyorsabban fontos lenne egy kontakcsoport (felállítása) a szakadárokkal".

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök egy héttel ezelőtt megállapodott, hogy közösen fognak munkálkodni a kijevi hatóságok és a délkelet-ukrajnai szakadárok közötti tűzszüneti megállapodás és egy hatékony határellenőrzés kialakítása érdekében. Aznap a megállapodásban közvetítő francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a Leonyid Kucsma volt ukrán államfőből, a kijevi orosz nagykövetből és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport összeül a rendezési megállapodás pontjainak gyakorlatba átültetése végett.

A francia és az amerikai elnök úgy ítélte meg, hogy "az ukrán válságra adható tartós válasz csak politikai lehet". "Felszólították Putyin elnököt, hogy gyakoroljon nyomás a szeparatistákra annak érdekében, hogy elfogadják a párbeszédet az ukrán hatóságokkal és megerősítsék az orosz-ukrán határ ellenőrzését" - olvasható a közleményben.

A két ország vezetője ezenkívül arra is emlékeztetett, hogy valamennyi túszt el kell engedni, és eldöntötték, hogy "a szükséges nyomásgyakorlás érdekében összehangolják erőfeszítéseiket" - tudatta a francia elnöki hivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2014.07.08 09:59

egy nagy olajexportőr országra nem nagyon tud nyomást gyakorolni a nyugat, főleg, hogy ázsiának esze ágában sincs összeveszni az oroszokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.07.08 08:29

Menekül a polgári lakosság tízezrével Oroszország felé !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html