Az élelmiszer-drágulás húzta az inflációt

Elsősorban az élelmiszerárak növekedésére gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban júliusban - írja az MTI az OECD honlapján közzétett adatokból.
Szász Péter, 2019. szeptember 3. kedd, 21:04
Fotó: Getty Images

Az OECD 35 tagországában átlagosan 2,1 százalékos volt az éves infláció, 0,1 százalékponttal magasabb a júniusban mért 2 százalékhoz képest.

Éves összevetésben nem változtak az energiaárak júliusban, miközben az élelmiszerárak növekedése 2,2 százalékra gyorsult a júniusi 2,1 százalékról. Az élelmiszer- és energiaárakat nem számolva az infláció 2,3 százalék volt júliusban az előző havi 2,2 százalék után.

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliusban a júniusi 3,5 százalék után.

Az euróövezetben a júniusi 1,3 százalékról júliusban 1 százalékra, az Európai Unióban pedig 1,6 százalékról 1,4 százalékra lassult a fogyasztói árak növekedése éves összevetésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK