Olaszország belefullad az államadósságba

Márciusban rekord méretűre nőtt az államadósság: elérte a 2260 milliárd eurót. Az olasz államnak havi 23,4 milliárd eurónyi hitelre van szüksége a működéshez - tette közzé a márciusi adatokat az olasz jegybank.
Szabó Dániel, 2017. május 15. hétfő, 12:40
Fotó: Pixabay

Tavaly júliusi rekordot múlt felül az olasz államadósság márciusban: már 2260 milliárd euróra (mintegy 701 ezer milliárd forintra) rúg az ország eladósodottsága. Februárhoz képest újabb  20,1 milliárd euróval (6 231 milliárd forinttal) nőtt az állomány - írja a Corriere della Sera a nemzeti bank friss számai alapján.

A legmagasabb eddig tavaly júliusban volt az adósság mennyiség, akkor 2,25 billió euró volt a szint. Az olasz államadósság már a GDP mintegy 132,5 százalékát teszi ki. Ez 11,2 százalékponttal magasabb annál a célszintnél, amelyet az olasz kormány a 2013-ban elfogadott stabilitási programban kijelölt.

Megközelítette a Fitch legutóbbi áprilisi hitelminősítésében jósolt 132,7 százalékos maximális szintet, innentől csökkenésre számítanak. Viszont nem jó előjel, hogy a minősítő BBB minősítésre rontotta Olaszország adósbesorolását: már csak két fokozatnyira van a befektetésre nem ajánlott BB osztályzati sávtól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.05.15 13:43

Végük. Bürokrácia, pazarlás, szervezetlenség, stb. És erre a ballibber politikusok még rányomták a migráns csőcseléket is. Arrividerci Italy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html