Lengyelország 2016-ban megnövelte a szír menekülteknek juttatott segélyek összegét - idézte a gazeta.pl Joanna Wroneckát, lengyel külügyminiszter-helyettest. A varsói kormány a lengyel követségekkel és civil szervezetekkel együttműködve elsősorban a bevándorlókat küldő országokban, közvetlenül igyekszik segíteni.

Emellett Lengyelország a nemzetközi szervezetek szíreket segítő programjaiba is befizet összegeket. Az erre a célra szánt pénz csaknem négyszeresére emelkedett 2015-höz képest. Az akkori 12,8 millió zlotyt sikerült 46 millióra kiegészíteni a Közel-Kelet, azaz Szíria, Libanon, Jordánia és az iraki Kurdisztán javára.

A migrációs krízisre adott lengyel reakció keretében az uniós MAPAD Alapnak hárommillió eurót, egy Törökországban tevékenykedő civil szervezetnek 16,5 millió eurót utaltak át. A kormány elkötelezte magát egy a szíriai menekülteket szolgáló iskola helyreállítása mellett Libanonban.

Új év - új célok

A rendkívül nehéz szíriai helyzet miatt kezdeményezték humanitárius folyosó létrehozását a szír menekülteknek, hogy a veszélyeztetett embereket biztonságos helyre szállítsák. A kiválasztottaknak szigorú rászorultsági és biztonsági feltételeknek kell megfelelniük. Ez az akció akkor indulhatna meg, ha létrejönne egy tartós fegyverszünet a polgárháború sújtotta országban.

Az összes elemet figyelembe véve a lengyelek idén összesen 120 millió zlotyval segítették a menekülteket. A szociális miniszter, Witold Waszczykowski bejelentette, hogy az új évtől kiemelt támogatást szánnak a Jordániában és a Libanonban tartózkodó szír menekülteknek.