Orbán Viktor legújabb cselei az EU-ban - külföldi visszhang

Magyarország egyéni külügyi lépéseivel feszegeti az EU egységes külpolitikájának határait - véli a Financial Times -, ami mögött olyan hátsó gondolatok lehetnek, amelyeknek esetleg az égvilágon semmi közük sincs a diplomáciához.
Komócsin Sándor, 2020. január 11. szombat, 14:28
Fotó: Getty Images

A magyar kormány számos ügyben tesztelte, mennyire térhet el az EU egységes politikájától. A bevándorlási válság kezelésében és a jog uralmának biztosításában egyéni útra lépett, és úgy tűnik, ez most kiegészül egy újabb területtel, nevezetesen a külpolitikával - írja a Financial Times (FT).

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke igyekszik kitágítani az unió közös külpolitikájától való eltérés lehetőségeit. Budapest ezt a nemzeti érdek jogos képviseletével indokolja, ám a magyar kormány bírálói szerint a "szólózás" aláássa az EU erőfeszítéseit arra, hogy önálló politikai szereplőként lépjen a nemzetközi politika színpadára.

Borzolják a kedélyeket

Az elmúlt fél év "termése" sokat mondó: Budapest azt tervezi, hogy felújítja a diplomáciai kapcsolatokat Bassár el-Aszad szíriai rezsimjével, megpróbálta blokkolni az EU állásfoglalásainak elfogadását Izrael betelepítési politikájával és a szíriai török katonai invázióval kapcsolatban, továbbá szorgalmazta, hogy az EU ismerje el a délkelet-ukrajnai régió lakóinak kibocsátott orosz útleveleket - sorolja az FT.

Ebbe a sorba illeszkedik a moszkvai Nemzetközi Befektetési Bank központjának befogadása és munkatársainak diplomáciai immunitás biztosítása, továbbá a Kína-barát lépések, amelyek kivívták Magyarország NATO-szövetségesinek nemtetszését. A magyar hatóságok emellett egy további moszkvai nemzetközi pénzügyi intézmény befogadásáról is tárgyalnak, és Budapest jelezte érdeklődését az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz való csatlakozás iránt, amelyet Oroszország és Kazahsztán alapított 2006-ban. Ezek a húzások szintén megütközést váltanak ki a nyugati diplomáciai körökben.

Van magyarázat

Szijjártó Péter külügyminiszter az FT-nek nyilatkozva részben azzal magyarázta a budapesti kormány lépéseit, hogy az EU több esetben feleslegesen hoz állásfoglalásokat. Szíriával kapcsolatban kettős mérce érvényesül, hiszen más EU-tagállamok is fenntartották diplomáciai kapcsolataikat - igaz, azokat még a 2011-ben kirobban polgárháború előtt alakították ki. Szijjártó az oroszbarát magyar külpolitikával kapcsolatban megjegyezte, hogy Budapest soha nem ment szembe a Moszkvával szemben a 2014-es ukrán konfliktus után elfogadott nyugati gazdasági szankciókkal. Uniós diplomaták szerint ugyanakkor az ukránoknak kibocsátott orosz papírok elfogadásának felvetésével éppen ezt teszi.

A szakértőknek más megfejtésük van a különutas magyar külpolitikára. Lényegében arról lehet, szó, hogy Orbán Viktor ezzel igyekszik felértékelni saját súlyát az uniós vezetők között. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója úgy vélekedett az FT-nek nyilatkozva, hogy nem is sikertelenül teszi ezt. Értelmezése szerint a magyar kormányfő úgy gondolkodhat, hogy ha senki sem veheti biztosra, miként szavaznak majd Magyarország képviselői az uniós testületekben, akkor a partnerországok kénytelenek lesznek külön tárgyalni a magyar kormány tisztviselőivel, mindenekelőtt a kormányfővel.

Manőverezés

Egyes elemzők és diplomaták úgy vélik, hogy Budapest külpolitikai manőverezése része Orbán Viktor stratégiájának az EU 2021 és 2027 közti költségvetéséről folytatott vitában. Magyarország és a szomszédos kelet-közép-európai országok tartanak attól, hogy csökkenni fog a kohéziós keret, nem kis részben azért, mert a régióban sérül a jogállamiság. A Fidesznek külön gondot okoz, hogy felfüggesztették tagságát az Európai Néppártban, ami azzal a veszéllyel jár, hogy távolabb kerül az Európai Parlament döntéshozatali centrumától.

Az FT emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfő saját szavaival "pávatáncként" jellemezte azt a "két lépést előre, egy lépést hátra" politikát, amivel igyekszik bővíteni saját mozgásterét. Az üzleti lapnak nyilatkozva két Budapesten dolgozó EU-s diplomata úgy vélte, a külpolitikával és az uniós büdzsével kapcsolatban is valami ilyesmiről lehet szó. Egy harmadik tisztviselő úgy véli, hogy az EU politikájával szembe menő migrációs politika azt bizonyíthatta a budapesti vezetésnek, hogy a belpolitikában nem jár veszéllyel, sőt hálás lehet, ha a magyar kormány eljátssza az unióval dacoló, nyársas, kemény, magyar legény szerepét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bobby11, 2020.01.14 08:29

@hedviga:
Szerinted. :D
Az EU-t azért hozták létre, hogy újabb "könnyű piac" legyen a fejlett NY-i államok számára, meg olcsó munkaerő. Fő a GDP növelés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2020.01.13 09:54

Az EU politikáját a tagállamok határozzák meg. Nem kötelező minden tagállamnak egyetértenie. Hol a gond? Csak ezt felejtette el leírni a FT
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.12 19:37

Az EU-t azért hozták létre tudomásom szerint, hogy az emberek jobban éljenek az EU-ban. Ezért sem értem, hogy miért kellene a másikat kicselezni az EU-ban? Kicselezni az ellenfelet szokták, nem a barátot. Egyszerűen valahol röhejes az EU, egymás ellen harcolnak. Nem ezért lett létrehozva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.01.12 18:08

Orbán egy koszos, sötét, suttyó alak, egy igazi paraszt, a szó legmocskosabb értelmében. Pofán fogják verni és mehet a diliházba. Ha megdöglött, minden korrupt fideszes a börtönben fogja végezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.01.12 17:40

Kedves tegnapután!
Ami TÉNY: Orbán nagyfokú pszichikai kórképpel küszködik, súlyos kisebbrendűségi komplexusai vannak, melynek mélylélektani gyökerei(mint mindenütt) a kisgyermekkorra vezethetők vissza.
Mint Ön előtt is ISMERT: Orbánt kisgyermekkorában abúzus, elnyomás jellemezte, illetve kisebbrendűségi érzetét az is befolyásolta, hogy vidékiként került fel a fővárosba ano az akkor formálódó rendszerváltó (akkor még szélős-liberális) értelmiségiek közé (lásd Bibo szakkollégium)
A fentiek miatt Orbán rendszeres gyógyszeres pszichoterápiában részesül( mint tudvalevő külföldön)
De ha nézi testképét, metakommunikációját ez mind leír róla. lásd a kidüllesztett mellkas, természetellenesen kihúzza magát, amikor fotózkodni kell, illetve "sajátjainál" paraszt módon zsebredugott kézzel kiskirályként menetel.
Megértem, ha egy állampolgár Orbánra-és a Fideszre szavaz. de jó lenne OBJEKTÍVE elismerni vezérük fogyatékosságát!
Apropó: fogyatékosság: nincs is ezzel baj, hogy Orbán ebben szenved(hisz nagyon sok felnőtt hasonló traumatizáltságok mellett él), viszont a veszély az, hogy egy lelkileg beteg embernek ekkora hatalom összpontosul a kezében, és ez mint tudjuk még inkább roncsolja a személyiséget, az EGOT(lásd Freud)
Hány művész megfogalmazta ezt: lásd Chaplin Diktátorát _)))
Szép estét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html