Orbán hízeleg - így lehet meg a kétharmad

Elérte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét a Fidesz erdélyi politikai kampánya, illetve Orbán Viktor miniszterelnök levele, amelyet a határon túl élő magyaroknak írt. A Politico szavazatszerzési manővert lát a háttérben.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 22. kedd, 10:20
Fotó: MTI Fotó

Orbán Viktor hízeleg a Magyarország erődön kívül élő szavazóknak. Ezzel a címmel vezeti fel a határon túl élő magyarok körében folytatott Fidesz-kampány ismertetését az amerikai Politico hírportál európai kiadása. Magyarország miniszterelnöke a hátáron épített kerítéssel elérte, hogy országát Magyarország erődnek csúfolják, ám pártja nem röstell szavazókat gyűjteni külföldön.

A 2018. tavaszi választások közeledtével az országot vezető Fidesz felpörgette erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a szavazási regisztrációra biztassa a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyar állampolgárokat. A kettős állampolgárság több százezer magyarnak tette lehetővé, hogy hivatalosan is a magyar nemzet részévé váljon - idézi a Brüsszelben szerkesztett hírportál Orbán levelét, amelyet a határon túli magyaroknak küldtek el.

Egymillió lesz

A Fideszen kívül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyes helyi szervezetei is regisztrációra biztatják az Erdélyben élő magyarokat, a budapesti kormány pedig úgy becsüli, hogy novemberre eléri az egymilliót a környező országokban élő kettős állampolgárok száma. Aki közülük regisztráltatja magát, listás szavazáson voksolhat a magyarországi parlamenti választásokon részt vevő pártokra.

A Politico megszólaltatja Szigetvári Viktort, az Együtt politikusát, aki úgy véli, hogy a Fidesz abszolút többségének biztosítása a tét. A hírportál emlékeztet rá, hogy a Magyarországot kormányzó párt jelenleg két parlamenti képviselő helyre van a kétharmados többségtől, és a határon túliak szavazata hozhat két mandátumot, amelyen a következő ciklus kétharmada múlhat.

Különleges év

A jövő év különösen feszültnek ígérkezik Romániában, amely 100 évvel ezelőtt jött létre jelenlegi formájában. Biztosan felkorbácsolja a nemzeti érzelmeket és indulatokat a történelmi magyar állam széthullása és az Erdéllyel kiegészült Románia létrejötte. Ráadásul egy évre rá, 2019-ben elnökválasztás lesz a szomszédos országban, illetve európai parlamenti választások az EU-ban.

Nem lesz egyszerű év 2018 senkinek - mondta a Politicónak László Attila, akit az RMDSZ színeiben választottak a romániai szenátus tagjává. Nem akarjuk, hogy az erdélyi magyar társadalom egyfajta célponttá váljon a politikai csatározásokban - tette hozzá.

Orbán varázsa

A Fidesz azonban éppen erre a romániai társadalmon kívül álló érzésre alapozza politikáját a magyar kisebbség körében. Különleges viszonyt akar kiépíteni a román határon belül élő potenciális szavazókkal, akik a magyarországi választásokon voksolhatnak. Jól jönnek ebből a szempontból azok a programok, amelyek a szomszédos országokban a magyar kormány támogatásával folynak. Több a kisebbségek körében tevékenykedő ottani szervezet közreműködik ezekben.

A Fidesz támogatja a határokon átnyúló nemzeti egységet és az autonómiatörekvéseket - mondja Tőkés László református lelkész. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ugyanakkor úgy véli, sokan akkor is a Fideszt támogatják, ha nem mindenben értenek egyet annak politikájával. Orbánhoz és néhány további magyar politikushoz ugyanis érzelmi viszony fűzi őket. Becslése szerint a határon túli magyar szavazók legalább 75-80 százaléka a Fidesz mellé fogja tenni az X-et jövő tavasszal.

Nem lesz olyan könnyű

A nemzetközi portál megemlíti a magyar választási rendszer durva igazságtalanságát, nevezetesen azt, hogy miközben a határon túl élő magyaroknak lehetővé teszi a levében történő szavazást, a több százezer Nyugat-Európában élő magyar állampolgárnak nem. Ez azt jelenti, hogy például a londoni követségen több tízezer embernek kellene voksolnia a szavazás napján.

Emellett emlékeztet arra, hogy a nagy erőfeszítések ellenére 2014-ben csak a magyar állampolgársággal rendelkező, szavazási joggal rendelkezők felét sikerült mozgósítani (igaz, ezek 95 százaléka a Fideszre voksolt). Orbán nem véletlenül zárja azzal a kettős állampolgároknak írt levelét, miszerint "Számítok önre!" - emeli ki a Politico cikke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tutifruti72, 2017.08.23 15:09

@gyurta: Ez nem baromság, hanem maga a tömegdemokrácia. A nyugdíjasok pl, leszarják, hogy milyen gazdaság élénkítő, fiatal barát, adossagcsokkento programot valósít meg a kormány ... őket az érdekli, hogy mennyi a nyugdíj, és milyen az egészségügy ... Vagy mégsem? Saját világukon kívül mást is figyelembe vesznek? Esetleg gyermekeik, unokáik jövőjét? Szerintem igen.
De akkor miért feltételezi itt mindenki az ellenkezőjét a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokról. Hogy ők egy szimbolikus döntésekkel megvehető szavazó troll hadsereg lennének? A magyar társadalom deformált nemzetfelfogását bizonyítja, hogy 100 éve elszakitott nemzettarsaink ipari meretu gyuloletevel tomegeket lehet megszolitani, es ezek mellett az ellenkezője is nem az átlag, hanem csak egy szélsőseges véleményé alalult, amit a nyugati sajtó nacionalizmusnak, irredenetizmusnak, magyarkodasnak belyegez ...

A komcsi internacionalizmus lemeze elavult, ideje lejárt ... Ez a rendszer akkor is működni fog, amikor rég nem lesz fidesz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.08.23 14:03

Az egész külhoni választójog jó dolog, kivéve, ha nem a belhoni magyarokat elnyomó, rabló kormányt segíti, most éppen erről van szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.23 13:42

@Nyugatos_szolasszabadsag:
A dolog lényege az, hogy Magyarország lakossága a magyar Parlament törvényei szerint él. Az hogy milyen lesz az összetétele, milyen törvények születnek általa, közvetve a valasztásra jogosultak döntik el.
A határon túliak mindennapjait nem a magyar Parlament törvényi határozzák meg. A határon túliak választhatnak, annak a következményei rájuk nem vonatkoznak.
Ők dönthetnek arról, hogy neked meg nekem mit kell elviselni.
Nem érzed, hogy ez mekkora baromság?
Az egésznek egy értelme van, Orbán hatalmon maradása, akár a valódi magyar állampolgárok kárára is.
Erkölcstelen, tisztességtelen az egész, csalás és hazaárulás más állam polgárait szavaztatni a magyar Parlamentről.
Nekik a valódi képviseletük Pozsonyban, Bukarestben stb. van, azzal kellene foglalkozniuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.08.23 09:46

@gyurta:
Gyurta takarodj!
(A Népszavánál bérkommentelőket keresnek!)
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2017.08.23 09:32

Ennek a Komócsinnak még egy értelmes cikke nem volt még úgy sem, hogy az összeset a politico-ról és a financial times-ról lopja. Persze gondolom teljesen függetlenobjektív módon választott ki pont két szélsőségesen ballib médiát erre a célra.

Amúgymeg nem az a dolga minden politikusnak, hogy szavazatokat szerezzen? Nem értem mi a probléma.
Hogy a határon belül és kívül élő magyarokat jobban képviseli a Zorbán mint bárki más? Szar ügy, lehet utána csinálni és akkor lehet, hogy nem a 95% fog a fideszre szavazni a határon túlról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html