Óriási sikert értek el a csehek

Csehország az egy főre eső GDP alapján készült összehasonlításban megelőzte Spanyolországot. A különbség minimális, 30 dollár, de ettől még elégedettek lehetnek a csehek.
Barabás Júlia, 2019. október 19. szombat, 07:20
Fotó: Pixabay

Csehország az egy főre eső GDP alapján készült összehasonlításban vásárlóerő-paritáson (PPP) számolva megelőzte Spanyolországot az OECD ranglistáján - adta hírül a Radio Praha. A 36 országot sorrendbe állító rangsorban Csehország a 27-ik, míg Spanyolország egy hellyel ezután következik. Ezzel együtt a cseh egy főre eső GDP még elmarad az EU átlagától, ami 43 561 dollár.

Csehország egy főre eső GDP-je a szervezet adatai szerint 39 741 dollár, míg Spanyolországé 39 711 dollár. A másik ibériai országot, Portugáliát már 2005-ben lehagyták a csehek.

Lukas Kovada pénzügyi elemző úgy látja, hogy 2008 után gyorsult fel Csehország felzárókása az európai szinthez, főként a dél-európai országokkal szemben, mert a kontinens déli részét különösen súlyosan érintette az akkori gazdasági válság.

Olaszország sincs már messze, amelynek egy főre eső GDP vásárlóerő-paritása 41 837 dollár. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez a mutató nem teljesen pontos. Tartalmazza például azt a hazai termelési értéket, amit osztalék formájában kivisznek az országból. Csehországot ez erősen érintheti, mivel sok a külföldi tulajdonú vállalat.

A cseh helyezés javulásához sokat hozzáadhatott a korona erősödése is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.10.19 14:11

Ez csak játék a számokkal: az olaszok és a spanyolok sokkal jobban élnek, mint a csehek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.10.19 10:13

És Macaristan hol tart?
Az állami cégvezetők és a politikusok bérét emelik, hogy szebbnek tűnjön a magyar átlag.
És még így is szégyen vagyunk.
Rongyos, veszteséges máv vezér 5 milla+prémium.
Leveleket eldobáló, nem kézbesítő postavezér 5 milla+prémium.
Meg a többi here, aki csak az átlagot emeli, s nagy xart csinál.
qrvaország, amelyiknek kipcsak az elnöke
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.10.19 10:10

vásárólerő paritással torzítva hasonlítani az országok gdp-jét az egy baromság .

vásárlóerő paritáson max a béreket szabadna hasonlítgatni , ez megmutatja nagyjából a helyi életszínvonalat, bár a nyitott gazdaságokban ennek sem túl sok a realitása, ugyanis a boltokban kapható termékek zöme mindenhol import, és az ára közel azonos.

a gdp esetében viszont totális hülyeség a ppp, eleve a fejletlenebb európai országokban a gdp jelentős részét kiviszik külföldre repatriált profitként a külföldi tulajdonú cégek, az nem a helyi embereké vagy államé, csak papíron fut át a pénz az országon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html