Óriási orosz győzelem - a magyarok is jól járhatnak

Lényegében legyőzte versenytársát, a közép-ázsiai gáz Európába szállítására tervezett Nabucco vezetéket az orosz Déli Áramlat, miután az osztrák OMV, az előbbi projekt fővállalkozója az oroszok mellé állt. Ez azt jelenti, hogy vélhetően Magyarország is nagyobb falatot haraphat ki a projektből.
Napi.hu, 2014. május 2. péntek, 19:45
Fotó: Reuters

A Gazprom végleg feladta, hogy az Ukrajnát délről, a Fekete-tenger alatt megkerülő Déli Áramlat gázvezetéktől leágazást építsen ki Olaszországba - tudta meg Moscow Times nevük elhallgatását kérő forrásokból. Ezt megelőzően jelentették be, hogy az orosz gázóriás megegyezett az osztrák OMV-vel a csőkígyó végének Bécsbe vezetéséről.

A Gazprom és az OMV szándéknyilatkozata a szerint a csőkígyó Magyarország felől érné el az osztrák cég bécsi közép-európai elosztó központját, ahonnan a rajta érkező gáz Európa minden részébe eljuthat. (Ez a korábban megjelent térképek szerint az jelenti, hogy vezeték jóval hosszabban érinti Magyarországot, erősítve az ország tranzit pozícióját - a szerk.)

Olcsóbb lesz

Az olasz leágazás nélkül a 40 milliárd dolláros projekt egymilliárd dollárral kevesebbe kerül. Az oroszok egyébként úgy látják, hogy a Déli Áramlat építése nem szenvedi meg jelentősen az ukrán válságot. Sem a Gazpromot, sem cég első emberét, Alekszej Millert nem sújtják uniós szankciók, annak ellenére, hogy a vezérigazgató Vlagyimir Putyin orosz államfő közeli szövetségese. Brüsszel az uniós tulajdonlási és hozzáférési szabályok be nem tartása miatt függesztette fel a vezetéképítéshez szükséges engedélyek kiadását.

Az olasz kormány a Reuters tudósítása szerint nem tekinti véglegesnek a Déli Áramlat elvesztését - a kormányszóvivő szerint a projektet nem fagyasztották be. A kormányhoz közeli más források viszont úgy látják, hogy Róma a Trans Adriatic Pipeline (TAP) mellé állt, amely azeri gázt szállíthat Olaszországba a Törökországot és Görögországot átszelő ITGI vezetékhez kapcsolódva. Orosz megítélés szerint ezzel értelmetlenné vált a további szállítás az amúgy is túlságosan ellátott olasz gázpiacra.

Édes-savanyú

A Gazprom és az OMV egy 2010-es orosz-osztrák államközi szerződésre helyezi mostani együttműködése alapjait. A Déli Áramlaton teljes kiépítése után 63 milliárd köbméter gáz susoghat át, ami fedezi az európai szükséglet 13 százalékát. Ennek fele köthet ki Bécsben. Sok uniós vezető ettől reméli az ukrán-orosz viták miatt nem megbízható ukrajnai tranzit kiváltását.

Az új helyzet édes és egyben keserű hangulatot ébreszthet az OMV vezetői körében. Az európai Nabucco gázvezeték fővállalkozója ugyanis az osztrák cég volt, ám a párhuzamos projekt ezzel végképp értelmetlenné vált. A Nabucco nem csupán a Déli Áramlattal, hanem a TAP-val szemben is elvesztette a csatát. Ugyanakkor az OMV az orosz csőkígyón át Európába hozhatja a birtokában lévő fekete-tengeri lelőhelyekről kibányászott energiahordozót is, amihez nagy reményeket fűz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.05.03 15:52

@langede: Narancsisztánban csak az EU-val szemben lehet harcolni ( "ugrálni" ).

Orosz testvéreink ellen szót emelni - bűncselekmény.

Ha megnézzük, hová szállítunk egyáltalán bármit is, ki vesz tőlünk valamit és honnan kapjuk a pénzt - akkor miért is ugrálunk az EU ellen ( az Ön alázatoskodó gondolatmenetét követve )?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2014.05.03 11:21

@Abbe: Mi az alternatívája az orosz gáznak? Nincs! ha már ezt a tényt is hozzávesszük akkor már nem igen lehet hősködni. Nem is örülnék ha a kormány beállna a hőzöngők mögé. Érdekes az is hogy USA mindjárt "jelentkezett" hogy szívesen szállítana gázt erre felé. persze hogyan mikor mennyiért az még nem világos de az biztos hogy 6 hónap múlva jön a tél. De nyugodtan meg lehet nézni a németek hozzáállását az oroszokhoz. Ők is tudják hogy a üzleti kapcsolat korlátozása oda-vissza fáj. Ha ez így van a nagy Németországnak akkor a kis Magyarország mért ugráljon? Nekünk sokkal több a veszítenivalónk. korlátozott gáz és zuhan a GDP mindjárt! persze a nyugat segít tudom IMF mindjárt kihúz a bajból minket....Azt kell nézni mi az ami jó nekünk most. reális alternatívákból válogatva. Nem fantazmagóriák pl biomasszára átállunk gyorsan meg napelem meg szélmalom. Ezeket mind ki kell használni ahol és ahogy megéri nem jobban. nézzük meg a geotermikus fűtést. Sok helyen az is megoldás. Szigeteljünk sokat!(pl lehetne Paks profitját visszaforgatni folyamatosan szigetelésre) De addig fűteni kell! És egyenlőre ez 60-80%-ban gázzal van megoldva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.05.03 08:33

@gybognarjr: "Magyarország menthetetlenül, elavultan az Oroszok bábjává lesz téve újra. Ez a Stadionos viktor tervezte "energia függetlenségének" az eredménye."

Tette ezt olyan ember? aki azzal büszkélkedett, hogy ő zavarta ki az országból az oroszokat...
A történelmet, mint tantárgyat mindig rühelltem, mert nem egzakt tudomány, a győztesek mindig átírják. De az látható, hogy az oroszokkal mi mindig rosszul jártunk. A minden oroszok cárjai általában nem szoktak magukra nézve rossz üzletet kötni. Putyin főleg nem! (Alaszka eladásától most tekintsünk el)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2014.05.03 03:20

Megújuló energia hiányában, gyenge szakképzetséggel, tőke hiányában, a Paksi atomerőmű korrupcióval, nemtörődömséggel, a jövő következetes, hosszú távú tervezésének hiányával Magyarország menthetetlenül, elavultan az Oroszok bábjává lesz téve újra. Ez a Stadionos viktor tervezte "energia függetlenségének" az eredménye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.05.02 23:22

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html