Kamatot emelt az orosz jegybank

A piacokat meglepve kamatot emelt Oroszország központi bankja.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 14. péntek, 13:26
Fotó: Reuters

A jegybank igazgatótanácsa pénteken tartott ülésén 25 bázisponttal 7,75 százalékra húzta fel az alapkamatot az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó közeljövőbeni emelésére hivatkozva. A megkérdezett elemzők többsége arra számított, hogy a jegybank változatlan szinten hagyja az alapkamatot e heti ülésén, de a jövőre nézve kamatemelést valószínűsítettek.

"A jövőt számításba vevő döntésnek az a célja, hogy korlátozza az inflációs kockázatokat, amelyek erősek maradtak, különösen rövid távon" - mutatott rá közleményében a jegybank, amely a külső feltételek alakulásának bizonytalanságait, valamint a közelgő áfaemelésnek az inflációs várakozásokra és árakra gyakorolt hatásait is megemlítette. (Nem ijedt meg a török jegybank Erdogantól.)

Idén már második alkalommal emelt kamatot a jegybank: 2014 óta először szeptemberben kénytelen volt 25 bázispontos emelést végrehajtani, hogy megállítsa a rubel árfolyamának esését - írja az MTI.

A döntés kihirdetése után erősödött a rubel a moszkvai tőzsde devizakereskedésében: a dollár jegyzése 9,75 kopejkával, 66,33 rubelre, az euróé pedig 12,5 kopejkával, 74,93 rubelre mérséklődött.

Az orosz jegybank arra számít, hogy a jövő év végére 5,0-5,5 százalék között lesz az éves infláció, a 4 százalékos célszámot csak 2020-ban tudják elérni.

Legközelebb február 8-án tart kamatdöntő ülést az orosz jegybank.

HOZZÁSZÓLÁSOK