Orosz pánik Európában - ütik a az OTP-t, Rafit, az UniCreditet

Pánikszerű lépésekre késztette az európai befektetőket is az Oroszországban kialakult valutaválság, megugrott a biztonságos menedéket ígérő eszközök kereslete, miközben zuhan az orosz érdekeltségekkel rendelkező bankoké és cégeké.
Napi.hu, 2014. december 16. kedd, 19:24
Fotó: Reuters

Az orosz rubel piacán kialakult pánik átterjedt a világ pénzpiacaira - jelentette a Financial Times (FT). A moszkvai jegybank kedden reggel hat és fél százalékkal növelte alapkamatát, ám ezt követően - rövid javulás után - szabadesésbe kezdett rubel: egy dollárért délután egy ideig 80 rubelt kellett adni, mielőtt visszakorrigált az árfolyam 73 rubel/dollárra.

Ez is magasabb azonban a hétfői 67 rubeles szintnél. Ennél rosszabb hírek már nem is érkezhetnek Oroszországból, a teljes összeomlás végső lépése a tőkeáramlás korlátozása lehet - fejtegette az FT cikke szerint Heinz Rüttimann, a Julius Baer bank feltörekvő piacokkal foglalkozó stratégája. Egy évvel ezelőtt a legsötétebb rémálmaimban sem tudtam volna képzelni, hogy ilyesmi megtörténhet - mondta Szergej Szvecov, az orosz központi bank elnökhelyettese egy moszkvai eseményen. A helyzet kritikus - tette hozzá.

Menekül ki, merre lát

A tízéves német államkötvények hozama 0,6 százalék alá esett a pénzüknek biztonságos menedéket kereső befektetők óriási kereslete miatt. A hasonló amerikai állampapírok hozama 2,01 százalékkal éves mélypontjára hanyatlott, a japán hozam 0,36 százalékkal rekord alacsony szintre csökkent. A 30 éves brit kötvények hozama először nézett be 2,5 százalék alá. Az arany ára fél százalékkal, 1,214 dollár/unciára nőtt.

Az OTP is zuhant
A rubel jelentős esése lehúzta a BUX-ot, komoly eladói hullám alakult ki a magyar piacon. A keddi forgalom több mint kétszerese volt a szokásos átlagos napi forgalomnak. A nap legnagyobb vesztese az OTP lett, a bankpapír árfolyama csaknem 7 százalékkal zuhant. A napi forgalom mintegy kétharmada, 15 milliárd forint az OTP-hez köthető

A piaci káosz hárommilliárd eurót mosott el azoknak az európai bankoknak a kapitalizációjából, amelyek erősen jelent vannak Oroszországban. A Société Generale (SocGen) részvényei 7,3 százalékkal, a Magyarországon is jelen lévő UniCredité 3,2 százalékkal, a Raiffeisené 8 százalékkal lettek olcsóbbak. A francia bank orosz kitettsége 24,8 milliárd, az olaszé 18,4 milliárd, az osztráké 15,4 milliárd euró. Az utóbbi pénzintézet profitjának nagyját Oroszországban éri el.

A reálgazdaság cégei közül kiemelkedett a Carlsberg sörgyártó hanyatlása. A dán cég 7,7 százalékos tőzsdei zuhanást szenvedett el egyszerűen azért, mert jelentős piaci részesedéssel rendelkezik Oroszországban. A Magyarországon is ismert Metro áruházlánc részvényei 3,6 százalékot veszítettek értékükből. A német kiskereskedő cég számos áruházat működtet az orosz piacon.

A sok is kevés

Az orosz jegybank ugyan kapitális, 400 milliárd dollárnyi devizatartalékkal rendelkezik, ám az ország bankjai és vállalatai 600 milliárdnyi devizaadósságot görgetnek maguk előtt. Az utóbbi átváltását új kölcsönökre lehetetlenné teszik az EU és az USA szankciói, mivel ezek része, hogy korlátozták az orosz adósok hozzáférését az európai és amerikai tőkepiacokhoz.

A központi bank rendkívüli hitelt kínálhat a gazdaság működése szempontjából kulcsfontosságú cégeknek - véli Luis Costa,a Citigroup Londonban dolgozó elemzője. Ez az egyetlen módja annak, hogy megfékezzék a vállalatok és az állam csődjének növekvő veszélyét.

Arra számítunk, hogy a jegybank nagyjából 20 milliárd dollárnyi külföldi deviza eladásával próbálja erősíteni a rubelt az év hátralévő részében - mondja Oleg Kuzmin, a moszkvai Renaissance Capital pénzügyi szolgáltató cég közgazdásza. Ha az olaj ára stabilizálódik, a rubel visszanyerheti értéke 10-15 százalékát a jelenlegi szinthez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.12.17 07:27

Felteteles modot hasznal, amit uzenetnek szan, hogy ebbol a kiut oroszok kezeben van, ez csak rajtuk all, ha nem valtozik hozza allasuk a szankciok sem valtoznak, ez csak ennyit jelent.. ha veget akarnak vetni a szankcioknak csak rajtuk all.. ez kozelrol sem konyorges sokkal inkabb azt jelenti, hogy ezt maguknak kerestek ha kiakarnak ebbol maszni.. tudjak mit kell tenniuk..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bruce2014, 2014.12.17 00:51

unortodox: ...nagyon jó hír....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.12.16 21:58

Cefre mindjart jon, hogy ez nagyon is jo az orosz gazdasagnak hiszen ettol porog igazan.. minnel gyengebb a rubel es instabilabb a bankrendszer annal jobb az orosz gazdasagnak.. Putyin biztos majd megszakad a boldogsagtol..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html