Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezérigazgatója ezt Athénban jelentette be, miután megbeszélést folytatott Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszterrel. Regling közölte, hogy folytatják Görögország kedvező feltételekkel nyújtott hitelezését, segíteni akarják a görög gazdaságot a teljes futamidő alatt. A mentőalap Görögországnak 1,0 százaléknál is alacsonyabb kamatokkal nyújt hiteleket, amelyek lejárata 32 év.

Az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszterei múlt héten csütörtökön hagyták jóvá a hitelcsomag újabb, 10,3 milliárd eurós részletének folyósítását. Az ebből kedden átutalt 7,5 milliárd euróból a görög kormány törleszteni tudja adósságából a Nemzetközi Valutalapnak (IMF) júniusban, az Európai Központi Banknak (ECB) pedig júliusban esedékes részletét.

Regling hangsúlyozta, hogy Görögországnak tiszteletben kell tartani azt a kötelezettségét, miszerint 2018-ra az elsődleges költségvetési többlet a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékát teszi majd ki.

Az IMF túl ambiciózusnak tartja ezt a célszámot, helyette 2 százalékot javasol.

Reglinggel egy időben Athénban tárgyal Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A Prokopisz Pavlopulosz görög államfővel tartott megbeszélésen Juncker is jelezte, hogy az az Európai Stabilitási Mechanizmus kedden átutalja a 7,5 milliárd eurót.

A görög GDP az idei első negyedévben 0,5 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 1,4 százalékkal esett vissza. A gazdaság a második fél évben már növekedésre válthat, de az idei év egészét tekintve recesszióban marad. Az Európai Bizottság arra számít, hogy a tavalyi 0,2 százalékos csökkenés után idén 0,3 százalékkal esik vissza a görög gazdaság teljesítménye, ám jövőre már 2,7 százalékkal növekedhet.