Anyagi szempontból nem volt jó ötlet a Wegelin & Co. nevű svájci bank vezetőségétől, hogy elismerte a pénzintézet bűnösségét a jómódú amerikaiak adóelkerülési ügyében - derült ki a Financial Times cikkéből. A Wegelin képviselője azt vallotta egy amerikai bíróságon, hogy tudatosan segítették ügyfeleiket, akik 1,2 milliárd dollárt tartottak offshore számlákon, mélyen elrejtve jövedelmüket az USA adóhatóságai elől. A Wegelin Svájc legrégibb bankja, 1741-ben, az Egyesült Államok létrejötte előtt több mint 30 évvel alapították, ám az ügy miatt kiszabott, mindössze 57,8 millió dolláros büntetés kifizetése meghaladja erejét. A pénzintézet bejelentése szerint amint kicsengetik a pénzt, lehúzzák a rolót.

Az összegből 20 millió dollár kártérítés, 15,8 millió dollár azoknak a díjaknak az elkobzása, amelyeket a bank az ügyfeleitől beszedett, 22 millió pedig bírság. Az ügyben az amerikai államot képviselő ügyvéd szerint a büntetéssel áttörést értek el az adóelkerüléssel vádolt amerikaiak üldözésében. Eddig nem fordult elő, hogy valamelyik pénzintézet beismerte volna bűnösségét. Mostantól elmondható, hogy nincs a világnak olyan sarka, amelybe eldughatnák jövedelmüket azok, akik nem akarnak adót fizetni hazájukban.

Mások megúszták

Az UBS, Svájc legnagyobb bankja 780 millió dollárt fizetett az amerikai hatóságoknak azért, mert segített az USA állampolgárainak az adófizetés elkerülésében, továbbá átadta számos amerikai ügyfele számlaadatait. Ugyanakkor soha nem vallotta magát bűnösnek és a bíróság sem találta annak. Ehelyett azért fizetett, hogy ejtsék ellene a vádat. A Wegelin ezzel szemen beismerte, hogy amit tett az helytelen volt, sőt azt is bevallotta, hogy amikor beszállt ebbe az üzletbe, akkor tudta, hogy ügyfelei megsértik hazájuk törvényeit.

Ezenfelül még azt is elismerte, hogy amikor kipattant az adóelkerülési botrány, tudatosan segített olyanoknak, akik más bankokból próbálták továbbmenekíteni pénzüket. A Wegelin 2002 és 2010 között vett részt az adóelkerülésben, az ellene megfogalmazott vádak szerint tisztviselői színlelt alapítványok és kódnevek kreálásában - utóbbiak között szerepelt például a nem túl szellemes Evis - is segítettek ügyfeleiknek.