A hidegháború legveszélyesebb korszaka óta nem volt ilyen, az atomtudósok szerint

Továbbra is éjfél előtt két perccel áll a végítélet képzeletbeli órája, tudósok egy nemzetközi csoportja szerint ugyanis továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az emberiség egy atomháború vagy a klímaváltozás révén kiirtja önmagát - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2019. január 24. csütörtök, 20:03
Fotó: Reuters

Az Atomtudósok Bulletinjének (BAS) éves csütörtöki konferenciáján jelentették be a tavalyival megegyező óraállást Washingtonban. Az óra azt hivatott szimbolizálni, mekkora az emberiség megsemmisülésének kockázata. A végítélethez ilyen közel a múlt évet megelőzően csak 1953-ban állt az emberiség - olvasható a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Az, hogy az óra nem került közelebb az éjfélhez, "nem értékelhető a stabilitás jelének, hanem inkább nyomatékos figyelmeztetésnek" - mondta Rachel Bronson, az Atomtudósok Bulletinjének elnöke. "Ez az állapot olyan nyugtalanító, mint amilyen a hidegháború legveszélyesebb korszakában volt" - tette hozzá.

A szervezetet az első amerikai atomfegyvereket kifejlesztő tudósok hozták létre. Tudományos és biztonságpolitikai testülete a chicagói szervezet védnöki testületével, benne 15 Nobel-díjassal konzultálva állítja előre vagy hátra az órát. Amikor megalkották 1947-ben, az óra mutatója hét percre állt az éjféltől.

A BAS kutatói és szakértői évente kétszer gyűlnek egybe, hogy kiértékeljék az év világszintű eseményeit és döntsenek arról, milyen irányba mozduljanak a végítélet órájának mutatói. 2018-ban a nukleáris fegyverek és a globális felmelegedés okozta fenyegetés miatt mozdultak a mutatók közelebb a "világ megsemmisüléséhez".

"Az emberiségnek két szörnyű és párhuzamos egzisztenciális fenyegetéssel kell szembenéznie: ezek a nukleáris fegyverek és a klímaváltozás. Minél tovább maradnak ebben a meggondolatlan valóságban a világ vezetői és lakói, annál valószínűbb, hogy meg fogjuk tapasztalni az elképzelhetetlent" - fogalmazott Jerry Brown egykori kaliforniai kormányzó, a BAS ügyvezető elnöke.

A klímaváltozás drámai hatásairól és az üvegházhatású gázok csökkentésének sikertelenségéről szóló jelentések riasztó mértékben megszaporodtak 2018-ban a tudósok szerint.

Az Antarktisz és Grönland jege a korábban becsülthöz képest gyorsabb mértékben olvad. Az északi-sarkvidék melegedésével a talajban tárolt szén hatalmas mennyiségben kerülhet a légkörbe, tovább erősítve a felmelegedést. Az óceánok hőmérséklete az 1950-es években kezdődött rendszeres mérés óta nem tapasztalt magasságba került, ami heves viharokat okoz - olvasható a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.01.26 06:30

@Panzerkraftwagen_Drei: és önszádtadból mentél, vagy menned kellett, mert kiadták ukázba?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.26 00:27

6-7 évvel ezelőtt, mikor Putyin Magyarországra látogatott, egy kisebb szimpátiatüntetést szerveztek az Orosz Nagykövetségnél az Andrássy úton, amire én is elmentem, nem sokan, vagy 30-40-en lehettünk (a Követség mellett lévő Orosz Kultúra Házának könyvtárába korábban sokat jártam, orosz nyelvet tanulni), de a környék hermetikusan le volt zárva, és odafelé nyitott füllel hallgattam hogy mit szólnak mindehhez az emberek. Mikor az Andrássy úthoz értem, az már le volt zárva, nem lehetett átmenni, a járdaszigeten pedig viszonylag türelmesen várakozott a lakosság. Egy kisgyerek, aki láthatóan a nagymamájával volt, megkérdezte tőle: "miért nem lehet átmenni?" Nagymama: "mert jön Putyin." Kisgyerek: "De ki az a Putyin?" Nagymama: "ő Oroszország miniszterelnöke." Kisgyerek, kis gondolkozás után: "És Magyarországnak ki az izéje?" Nagymama, megbocsátó mosollyal: "Magyarországnak Orbán Viktor az izéje."

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2019.01.25 16:34

Engem az érdekelne hogy mikor kell ledolgozni a világvégét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.24 20:20

Bizony úgy lesz! Jön a nukleáris armageddon! Aki teheti meneküljön atombunkerbe és halmozzon föl több évre elegendő konzervet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html