Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jó keresetek miatt rohamosan emelkedik a munkavállalás céljából kért tartózkodási engedélyek száma Szlovákiában - idézte a pozsonyi Új Szó Ladislav Csémit, az Országos Rendőr-főkapitányság idegenrendészeti osztályának vezetőjét. Míg tavaly januárban 3634 személy kapott engedélyt munkavállalás céljából szlovákiai tartózkodásra, idén január végén már 7715. Többségük ukrán (2677) és szerb (2323).

Az autóipar képviselői így is elégedetlenek az idegenrendészettel, amiért túl sokáig tart a kérvények elbírálása. Csémi elismerte, hogy a folyamat nem zökkenőmentes, ám ha éves szinten hirtelen 37 százalékkal megugrik a kérvények száma, akkor erre az esetek többségében nem lehet egyik percről a másikra reagálni - magyarázta. Mint mondta, áprilistól 20 százalékkal megemelik a nyugat-szlovákiai idegenrendészeti osztályok állományát, ide érkezik ugyanis az összes kérvény több mint 56 százaléka.

Bár egyesek szerint Szlovákiában már most is túl sok külföldi dolgozik, más uniós tagállamokban már százezrekben számolják a harmadik országokból érkező vendégmunkások számát. Lengyelországban például hivatalosan másfél millió ukrán dolgozik, amit becslések szerint további félmillió feketemunkás egészít ki. Csehországba 2015-től kezdve 122 ezer ukrán vendégmunkás érkezett.

A kép forrása: Pixabay