Pesszimistábbak a cseh pénzügyminisztériumban

Váratlanul rontotta szerdán a cseh gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az idei és a jövő évre a cseh pénzügyminisztérium - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 28. szerda, 13:35
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A tárca szerint a cseh bruttó hazai termék (GDP) az idén 2,4 százalékkal, jövőre pedig 2,2 százalékkal fog emelkedni. Az új adatokat a tárca már megküldte a költségvetési prognózist előkészítő kormánybizottságnak.

Alig egy hónapja, július elején a pénzügyminisztérium 2,5 százalékos idei, és 2,3 százalékos jövő évi növekedésről tett közzé prognózist.

Josef Stredula szakszervezeti vezető azonnal bírálta a pénzügyminisztérium lépését és kijelentette: a váratlan adatok befolyásolhatják a lakossági fogyasztók viselkedését, és hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés mérséklődéséhez. Stredula szerint Alena Schillerová pénzügyminiszternek jobban oda kellene figyelnie a jegybank prognózisaira, amelyek nagyobb GDP-növekedéssel számolnak.

Piaci elemzők úgy vélik, Schillerová lépése összefüggésben van a közalkalmazottak béréről szóló háromoldalú tárgyalásoknak. A kormány ugyanis jövőre két százalékos növekedést javasolt a közszférának, amit a szakszervezetek, de a kisebbik koalíciós tag, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) is kevésnek tart. Azzal érvelnek, hogy a bérnövekedési javaslat alacsonyabb, mint a jövé évre prognosztikált 2,2 százalékos infláció. A CSSD 6, a szakszervezetek 8 százalékos bérnövekedést követelnek.

Alena Schillerová a kedvezőtlen reagálások után kijelentette, hogy hajlandó a kompromisszumra és a jövő évre 3 százalékos bérnövekedést fog javasolni a közszférában.

HOZZÁSZÓLÁSOK