Pofon az USA-nak, Kína máris ellentámadásba lendül

Kína kész létrehozni más ázsiai országokkal egy új szabadkereskedelmi egyezményt annak nyomán, hogy az Egyesült Államokban Donald Trump személyében olyan elnököt választottak, aki fel akarja mondani az USA, Japán és tíz további ázsiai ország szabadkereskedelmi megállapodását.
Napi.hu, 2016. november 11. péntek, 13:21
Fotó: MTI/EPA

Hszi Csin-ping kínai államfő felélesztette azt az elképzelést, miszerint Kína vezetésével létre kellene hozni egy ázsiai szabadkereskedelmi egyezményt az USA, Japán és számos további ország megállapodása, a TTP helyett - írja a Financial Times pekingi forrásokra hivatkozva.

A lehetőség előtt az nyitja meg az utat, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke egyik választási ígérete a TPP felrúgása volt.

Az egyezményt idén írta alá Barac Obama elnök, illetve Japán, Ausztrália, Brunei, Chile, Kanada, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr és Vietnam vezetője. A csatlakozás lehetősége érdekelte még Dél-Koreát, a Fülöp-szigeteket és Tajvanit is. A megállapodást ratifikálnia kell minden részt vevő ország törvényhozásának.

Álljon meg a menet!

Trump azonban, aki a Republikánus Párt jelöltjeként győzött az elnökválasztáson azzal kampányolt, hogy visszavonja az USA részvételét, mert a TPP és a hozzá hasonló szabadkereskedelmi rendszerek nyitnak utat a külföldi olcsó áruk beáramlása és az amerikai munkahelyek kiáramlása előtt. Mindkettőt az amerikai gazdaság fő ellenségei közé sorolja.

Miután a kongresszus maradt a republikánusok kezében, s ezért gyakorlatilag kizártnak vehető a TPP ratifikálása, Peking úgy látja: itt a lehetőség, hogy felmelegítse saját ázsiai szabadkereskedlemi terveit. Egyfajta vákuum keletkezett, amelybe benyomulhat a kínai gazdasági diplomácia.

Lássunk hozzá!

Hszi részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés(Apac) éves csúcsértekezletén Peruban, ahol Li Baodong külügyminiszter-helyettes szerint megkezdi a kereskedelmi lyuk feltöltését. Li szerint terjed a protekcionizmus a térségben, ami fékezi az ázsiai gazdaság növekedését.

Kína úgy véli, már az Apec-értekezleten elő tud vezetni egy olyan tervet, amely felel a térség iparának kéréseire és ébren tartja a szabadkereskedelem bővítésének ügyét.

Megmondták

Amerikai tisztviselők - hallva Trump ígéretét és látva visszalépés népszerűségét - hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy a TPP bukása megnyitná az utat az USA legnagyobb világgazdasági versenytársa, Kína, azaz a pekingi kormány hasonló kereskedelmi rendszerének kiépítése előtt.

Kína a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség elnevezésű tervet teheti le az Asean tíz tagja, illetve Ausztrália és India vezetőinek asztalára. Az ezzel kapcsolatos erőfeszítések kaphatnak új lendületet a Trump-adminisztráció felállásának köszönhetően.

Pácban Japán

A japán kormány jókora pácba került a TPP megroggyanása miatt. A tokiói parlament alsóháza a héten ratifikálta az egyezményt. Már ezt a szavazást is azért hozták előre, mert attól tartottak, hogy bár a demokrata Hillary Clinton nyeri az elnökválasztást, ám látva a TPP-vel szembeni közhangulatot felül akarja majd vizsgáltatni a megállapodást.

A japánok sokat reméltek a TPP-től, amely megszüntetné résztvevők mezőgazdasági termékeit terhelő vámokat. A verseny lehetővé tenné, hogy modernizálják a japán agrárgazdaságot.

A TPP-re a japán parlament felsőháza is rá fog bólintani, amelynek nyomán 30 napon belül érvénybe léphet az új szabályozás. Nikai Tosihiro, az országot vezető Liberális Demokratapárt főtitkára azt mondta: nem adták még fel a reményt, hogy meggyőzzék amerikai partnereiket az USA TPP-részvételének fenntartásától.

HOZZÁSZÓLÁSOK