Politikai csata színtere lett a válságstáb

Szerbiában politikai csatározások kereszttüzébe került a kormány által kinevezett, szakértőkből álló válságstáb, amelynek feladata a koronavírus-járvány elleni védekezés irányítása.
Barabás Júlia, 2020. július 11. szombat, 07:22
Fotó: Getty Images

Predrag Kon epidemiológus, a szerbiai köztársasági válságstáb tagja azt írta közösségi oldalán, hogy szívesen átadja helyét egykori tanárának Zoran Radovanovic professzornak, aki többször is nyilvánosan kritizálta a válságstáb koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos döntéseit - vette át Danas hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Radovanovic korábban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a "szakma" többször is politikai döntéseket hozott. Véleménye szerint lehet, hogy a válságstáb tagjainak "volt valami oka, hogy ne a valós adatokat ismertessék a közvéleménnyel, de ezek az okok nem tisztázottak". Kon azt írta, ha "politikamentes" stáb alakul, akkor szívesen átadja a helyét, de amíg ez nem történik meg, addig ellátja feladatát.

A szerbiai ellenzék július 7-én megkezdett tüntetéssorozatának egyik követelése éppen az, hogy nevezzenek ki új válságstábot. Ezt Janko Veselinovic, a Szövetség Szerbiáért tömörülés egyik vezetője mondta még a tiltakozások első napján.

HOZZÁSZÓLÁSOK