A Szolidaritás szakszervezet Lengyelországban teljes mellszélességgel állt ki a Jog és Igazságosság (PiS) pártja mellett a 2015-ös parlamenti választások idején és azóta is barátságával tünteti ki annak kormányát, ám ennek vége lehet - írja a Gazeta Prawna című lap.

A jó viszonyban jelentős szerepe volt annak, hogy a PiS felvette választási ígéretei közé a vasárnapi boltzár bevezetését, a szakszervet fő követelését. Ez azonban eddig nem történt meg, és már most látszik, hogy a jövő évtől semmiképp sem léphet életbe egy ilyen rendszer. Már nincs idő a változtatás előkészítésére.

A tervezet, amely a bezárást bevezette volna, alapos átdolgozása ellenére elsüllyedt a szejm fiókjaiban. A Szolidaritás vezetője közölte: türelmüknek e témában lassan vége. A lengyel sajtó szerint komolyan kell venni ezt a fenyegetést.

A vasárnapi boltzárással kapcsolatban talán a számos kivétel megfogalmazása okozza a legtöbb gondot - például engedélyezni akarják, hogy a kegytárgyakat a hét végén is árulhassák a kereskedők. Az is egyértelmű, hogy a szakszervezet és a kormány álláspontja különbözik. A kormány szakaszosan, lassan akarja bevezetni a boltzárat - eleinte havonta csak két vasárnap -, míg a Szolidaritás azonnal minden vasárnapra megtiltaná a nyitva tartást.