A hét végi cseh parlamenti választás előtt négy nappal hatalmas, lila, gyűrűs ujját felfelé mutató kéz tűnt fel szemben a prágai várral. A meghökkentő húzásairól - egyebek mellett egy második világháborús emlékműként kiállított szovjet tank rózsaszínre festéséről - ismert David CeRny, a cseh művészvilág fenegyereke ezzel az alkotásával akarja kifejezni a csehek tehetetlen elégedetlenségét az ország politikai elitjével szemben.

A tízméteres monstrum - amely egy uszályon himbálózik a Vltava vizén - Cerny szerint önmagáért beszél. Milos Zeman államfő, aki a vár ablakából ráláthat a felmutatott ujjra külföldön tartózkodott a mű felállításakor, így szóvivője erre hivatkozva háríthatta el, hogy főnöke nevében véleményt nyilvánítson a véleménynyilvánításról.

Csendes puccs

Az előrehozott választást azért kellett kiírni, mert a korábbi jobbközép kormány belebukott egy korrupciós botrányba. A szociáldemokrata Zeman, akit márciusban választottak Csehország elnökévé, kihasználva az alkotmány jogi hézagait kezébe vette az irányítást: a parlamenti pártok támogatása nélkül kinevezett egy ügyvezető kormányt. Az annak rendje és módja szerint kormányprogramot készítő kabinet természetesen az első bizalmi szavazáson megbukott. Sok politika iránt érdeklő cseh csendes puccsnak tartja az államfő eljárását, amivel feleslegesen vesztegette a hatalmi vákuumba került ország idejét - írta a bne hírportál.

A szavazás győztese a közvélemény-kutatások szerint a szociáldemokrata párt lesz, ami nem meglepő, mivel elődje kemény megszorításokkal igyekezett javítani a költségvetés egyenlegét és ezzel az ország versenyképességét. A szocdemek egyik korábbi kormányát az ezredforduló idején Zeman vezette.

Hogy lesz ebből kormány?

Egy kormányképes koalíció összehozása már más kérdés. Szinte biztos, hogy ehhez szükség lesz a kommunisták támogatására, ami azt jelentené, hogy az 1989-es bársonyos prágai forradalom után először juthat a hatalom közelébe a rendszerváltás előtti világot jelképező politikai erő. Irracionális eleme a kormányváltásnak, hogy Zeman a nyári időhúzással megerősítette befolyását a szociáldemokrata pártban, amit kihasználhat a miniszterelnök személyének kiválasztásában.

Az új kormány megalakításéra ugyanis az államfő kéri fel a szerinte erre alkalmas személyt, és helyi szakértők szerint a szociáldemokraták vezetője, Bohuslav Sobotka aligha nyerheti el a bizalmát harc nélkül. A helyzetet bonyolítja, hogy a kommunisták támogatása kevés lehet a kormányalakításhoz.

Proteszt

A proteszt szavazatok és a megszorításokkal szembeni düh a parlamentbe repítheti az Ano 2011 pártot, amelyet frissen alapított Andrej Babis milliárdos. Ez a politikai erő elvileg királycsináló lehet, ám mivel nincs programja, a többi párt egyelőre azon az álláspontot van, hogy nem állna össze kormányozni az új jövevénnyel.

A CTK hírügynökség felmérése szerint a cseheket megosztja a félreérhetetlenül meredező lila ujj. Nagyjából 47 százalékuk viccesnek, csípős bírálatnak tartja az alkotást, ami kifejezi a cseh társadalom keserű iróniáját és azt, hogy megcsömörlött a politikai elit minden irányzatától. Ugyanennyien vannak azonban azok is, akik szerint olcsó, deviáns provokációról van szó. A válaszadók hat százaléka szerint a műalkotás sérti az államfői hatalom intézményét.