Pörög a cseh gazdaság

A második negyedévben, éves összehasonlításban, 2,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, ami 0,1 százalékkal több mint az előzetes becslés - közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) pénteken Prágában. Az első negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,9 százalékos volt
MTI, 2016. szeptember 2. péntek, 11:43
Fotó: Reuters

A cseh gazdaság növekedésének legfőbb tényezői a hazai háztartások stabil fogyasztása és az erős külföldi kereslet voltak. Elemzők szerint az eredmény azt mutatja, hogy a cseh gazdaság jó kondícióban van.

Az idei első negyedévben, éves összehasonlításban, 3,0 százalékos volt a gazdasági növekedés. A tavalyi év utolsó negyedéhez viszonyítva a növekedés 0,4 százalékot tett ki.

A statisztikai hivatal szerint a második negyedévben gyakorlatilag az összes ágazatban növekedést mutattak ki. A feldolgozóiparban 4,8 százalék, a kereskedelemben és a közlekedésben 2,5 százalékos volt az éves szintű növekedés.

A másik oldalon a GDP növekedése ellen hatott, hogy a második negyedévben jelentősen visszaestek a beruházások, elsősorban az építőiparban - mutat rá a CSÚ jelentése.

A külkereskedelemben éves szinten a kivitel 5,7 százalékkal, a behozatal pedig 3,1 százalékkal volt magasabb. A háztartások fogyasztása pedig 0,8 százalékkal emelkedett. A munkanélküliség a második negyedévben éves szinten 1,3 százalékkal, az előző három hónaphoz viszonyítva pedig 0,3 százalékkal csökkent. Elemzők szerint valószínű, hogy a cseh gazdaság éves szintű növekedése az idén 2,3 és 2,5 százalék között lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.09.02 12:11

Ez pont annyi, mint a magyar növekedés. Csak azt még úgy tálalták, hogy "némileg gyorsult" :PPP
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html