Hírügynökségek néhány perccel korábban jelentették, hogy a minszki tárgyalások már véget értek, majd az immár háromoldalú (ukrán-német-francia) megbeszélések folytatásáról adtak hírt. A dpa hírügynökség szerint a több mint 13 órája zajló egyeztetések hamarosan véget érnek, de a résztvevők már áttörést értek el a szerda este kezdődött, maratoni megbeszéléseken.

Orosz hírügynökségek és nyugati hírügynökségek szerint a "normandiai négyek" - az orosz, az ukrán és a francia elnök, illetve a német kancellár - tárgyalásaival párhuzamosnak folytak a megbeszélések az úgynevezett kontaktcsoportban is, amelyben Moszkva és Kijev képviselői kívül a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok vezetői is részt vesznek.

A donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" vezetői viszont elutasították a "normandiai négyek" által Minszkben kidolgozott megállapodás aláírását - jelentette csütörtökön a TASZSZ hírügynökség.

A beszámoló szerint a "normandiai négyek" - az orosz, az ukrán, a francia államfő és a német kancellár - "előkészítették és összehangolták" a maratoni tárgyalásokon tető alá hozott "dokumentumot", és a kontaktcsoport elé tárták, de Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki, illetve Ihor Plotnickij, a luhanszki "népköztársaság" vezetője elutasította a dokumentum aláírását.

Egyelőre nincsenek hitelt érdemlő jelentések arról, hogy hogy pontosan mi szerepel ebben a dokumentumban, és hogy a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló végleges megállapodásról van-e szó. Mindenesetre a nyugati és orosz hírügynökségek egybehangzó jelentései szerint a korábbi hírekkel ellentétben a minszki csúcstalálkozó és a kontaktcsoport szerda este kezdődött megbeszélései még nem értek véget.