Privatizációból szerezne pénzt Olaszország

Húsz éve nem látott nagyságrendű privatizációba kezd az olasz kormány.
MTI-Eco, 2013. november 21. csütörtök, 20:26
Fotó: Napi.hu

Az olasz kormány magánkézbe adja legalább fél tucat állami vállalat kisebbségi tulajdonrészét. A csütörtökön bejelentett terv szerint - amelyet már október végén megszellőztettek, de csak a csütörtöki kormányülésen fogadtak el - a privatizációból a következő években összesen 12 milliárd euró (csaknem 3600 milliárd forint) folyik be az olasz államkasszába. A pénz felét az államadósság csökkentésére költik, a másik feléből feltőkésítik az állami tulajdonban lévő Cassa Depositi e Prestiti (CDP) bankot - mondta Enrico Letta kormányfő.

Az eladásra kínált tulajdonrészek között van az Eni olaj- és gázipari konszern 3 százaléka, amely önmagában egy nagyjából 2 milliárd eurós tétel. Értékesítik továbbá a Fincantieri hajógyár, az olasz államvasút egy leányvállalata, a Grandi Stazioni, továbbá a polgári légiirányítást végző Enav kisebbségi tulajdonrészét. Privatizálják a Trans Austria gázvezetékben meglévő állami tulajdonrészt és az exporthiteleket nyújtó Sace állami bankot is.

Letta miniszterelnök közölte, hogy hétfőn ismertetik a privatizálandó állami vállalatok újabb csoportját. Fabrizio Saccomani gazdasági miniszter pénteken mutatja be az olasz privatizációs tervet az EU brüsszeli illetékeseinek. A tárcavezető azt mondta, biztos abban, hogy a terv elnyeri az EU jóváhagyását.

Az olasz államadósság az év végére várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 133 százalékát, ami rekord. 2012 végén a GDP 127 százaléka volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2013.11.22 07:33

@Antiifreemaison: jajajaja te orbánista!

Itt meg államosít a komcsi Orbánod, majd pár év és veszteséget termelnek az állami cégek, utána újra eladják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Antiifreemaison, 2013.11.21 20:36

...jajajaj...,homeros ,nincs válság eu-ban ,mindenütt ezt a hülyeséget írod ,hazudozol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html