Putyin azért is győzött - elrendelte a tömeges oltást

Alig egy nappal azt követően, hogy a függetlenné vált Egyesült Királyságban - a kormány első látványos önálló gesztusával - az EU és az USA előtt engedélyezték az egyik koronvírus-vakcina használatát és már decemberben elkezdik az oltást, Vlagyimir Putyin orosz államfő is lépett.
Barabás Júlia, 2020. december 2. szerda, 15:42
Fotó: Getty Images

Vlagyimir Putyin orosz államfő elrendelte a lakosság tömeges koronvírus-oltását, amit már jövő héten, december második hetében elkezdenek - adta hírül a Moscow Times. Az intézkedés alig egy nappal követi azt a bejelentést, miszerint az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyelete engedélyezte az amerikai-német Pfizer-BioNTech vakcinájának használatát, ami azt jelenti, még decemberben megkezdődhet az oltás.

A britek ezzel a gesztussal látványosan jelezték, hogy immáron nem függenek az EU-s szervezetektől, hiszen az uniós felügyelet még vizsgálja a készítményeket és az engedély megadása után várhatóan januárban kezdődhetnek el az oltások. Az Egyesült Államokban még szintén nem engedélyeztek egyetlen koronavírus-oltást sem, bár ez hamarosan várható.

Szervezzük meg a tömeges oltás elkezdését december közepén - mondta Putyin Tatjana Glikova miniszterelnök-helyettesnek egy videókonferenciás értekezleten. Az államfő elmondta azt, hogy nagyjából kétmillió Szputnyik V koronavírus-vakcina áll készen, vagy van gyártás alatt a napokban. (Ebből rendelne a magyar kormány is, ha a magyar hatóságok megbízhatnak találják.) Elsőként az orvosok és a tanárok kapják meg az oltást. (A védőoltások felvétele önkéntes, nem kötelező Oroszországban 2019 óta.)

A múlt héten megkezdődött az orosz fegyveres erők személyi állományának beoltása is, több mint 400 ezren kapják meg az új típusú koronavírus elleni vakcinát - közölte  Szergej Sojgu védelmi miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lan691, 2020.12.03 10:32

Az oroszok már a harmadik tesztfázis végén októberben jelezték, hogy még az idén beoltanak egy.millio embert.Most van az ENSZ ben a covid ről egy közgyűlés, talán nem ép ma kéne kötözködni. Majd kiderül, hogy melyik oltás a legjobb, egyelőre csak azt látni hogy melyikek a legdrágábbak, öt-hatszoros árak vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2020.12.03 07:16

2 millió vakcina majd egész Eurázsiára? Nem kevés ez egy csöppet? Vagy majd a következő ötéves terv része a gyártási kapacitás fejlesztése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html