Óriási banánhéjon csúszik Putyin

Már Vlagyimir Putyin népszerűsége is megsínyli a nyugdíjkorhatár emelését és két olyan távol-keleti régióban, amelyeket az utóbbi időben személyesen karolt fel, vereséget szenvedtek a kormánypárt kormányzójelöltjei. Az elemzők hatalmának porladásáról cikkeznek.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 30. vasárnap, 18:02
Fotó: MTI/EPA

Alig két hete annak, hogy Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke egy fórumon ázsiai vezetők előtt ecsetelte távol-keleti politikájának sikerét, ám a napokban a térség két legnagyobb régiójában vereséget szenvedtek a kormánypárt, az Egységes Oroszország kormányzójelöltjei - adott hátteret a váratlan politikai fejleménynek Leonid Bershidsky a Bloomberg publicistája.

A számok impozánsak: az elmúlt öt évben Oroszország távol-keleti térségének ipari termelése 22 százalékkal ugrott meg, 130 új vállalat 16 ezer új munkahelyet teremtett. A térség 1,2 ezer milliárd rubel (18,4 milliárd dollár) magántőke-befektetést vonzott.

Oroszország keleti vége Putyin előző államfői ciklusának kezdetekor, 2012-ben keltette fel az elnök érdeklődését, ahogy fogalmazott országának be kell fognia a Kína felől érkező szelet. Meghallva az üzenetet az állami vállalatok felgyorsították a fejlesztéseiket a térségben, adómentes övezeteket és kikötőket alakítottak ki. Ez a boom kiegészítette a korábbi projekteket például egy látványos, 1,6 milliárd dollár (440 milliárd forint, a budapesti 4-es metró költsége) értékű hídépítést Vlagyivosztokban.

Valami félrecsúszott

Úgy tűnik azonban, hogy valami félrecsúszott. Még szeptemberben egy Vlagyivosztokot is magában foglaló, kétmilliós lakosságú régióban lezajlott kormányzóválasztáson a szavazatok 95 százalékának összeszámlálásakor a kommunista jelölt, Andrej Iscsenko vezetett Putyin protezsáltjával szemben, ám végül rövid időre az utóbbit hirdették ki győztesnek. Később még a szövetségi választási bizottság is elismerte, hogy csalás történhetett, az eredményt megsemmisítették és új szavazást írnak ki (egyelőre nem tudjuk mikor lesz).

Az igazi bomba azonban szeptember utolsó előtti hétvégéjén robbant. A második legnagyobb távol-keleti régióban, a Habarovszki területen Szergej Furgal, a vehemensen nacionalista, Nyugat-ellenes Liberális Demokratapárt (LDPR) jelöltje a szavazatok 70 százalékával kalapálta el az Egységes Oroszország indulóját. A Vlagyimiri régió kormányzóválasztásán 20 százalékos különbséggel kapott ki a kormánypárt jelöltje szintén az LDPR politikusától, Vlagyimir Sipjagintól.

Ki a győztes?

A Voice of America tudósításában emlékeztet arra, hogy Oroszországban tömegtüntetéseken tiltakoztak az emberek a nyugdíjkorhatár felemelése ellen. A nők esetén 55-ről 60, a férfiaknál 60-ról 65 évre menne fel a nyugdíjba vonulás időpontja, miközben az országban igen alacsony az emberek átlagéletkora. Ugyanakkor szakértők szerint a jelenlegi korhatárokkal az elöregedő népesség miatt fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer.

Az LDPR-t vezető Vlagyimir Zsirinovszkijjal kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy a 72 éves politikust enyhén szólva különcn. Többször biztatta arra az ország vezetőségét, hogy rendelje el Törökország, illetve a balti államok bombázását, a legutóbbi elnökválasztáson ingyen vodka ígéretével és a többnejűség lehetővé tételével kampányolt. Ráadásul pártja az orosz választásokon megszokott ellenszélben hajózott: a Kreml kiküldte legjobb propagandistáit és celebjeit, hogy kampányoljanak a kormánypárti jelölt mellett.

Megválasztanák az ördögöt

Iscsenko, Furgal és Sipjagin ugyan kihasználták nyugdíjkorhatár-botrányt, az emelés ellen kampányoltak, ám Bershidsky szerint miután a Távol-Keletről van szó, más is van a háttérben. Annak ellenére győztek ugyanis, hogy a térségbe elvileg ömlik a pénz. A publicista idézi Alakszej Csadajevet, a Kreml korábbi tanácsadóját, aki úgy látja, Moszkva politikája inkonzisztens.

Először is az államfő és egyben a hadsereg főparancsnoka globális geopolitikai játszmát játszik a térségben. Másodszor a vállalatok öldöklő versenyt folytatnak a beáramló pénzekért, a szállítási szerződésekért, a fejlesztési keretek megszerzéséért. Harmadszor a helyi cégek és lakók csak vergődnek, próbálnak egyik napról a másikra megélni, ahogy tudnak, mert valahogy kimaradnak a jóból. Ez a három sík nincs szinkronban egymással.

Iscsenko és Furgal is helyi üzletemberek, akik alig látnak valami hasznot a Moszkvából menedzselt projektekből - csatlakozik ehhez a Bloomberg publicistája. A kormány pénze elszáll a fejük felett, a helyiek - Csadajev szavaival - azt látják, hogy megaberuházások valósulnak meg, amelyek tökéletesen megfelelnek a biztonsági előírásoknak, az adóhatóság elvárásainak, de semmi közük a helyiek életéhez és kétséges a megtérülésük. Ezek után nem csoda, hogy magát az ördögöt is megválasztanák, ha indulna egy választáson.

Visszaüt Putyinra

A Voice of Americának nyilatkozó elemzők egy része úgy látja, hogy a kínos vereségek arra utalnak: porladni kezdett Putyin legyőzhetetlenségének mítosza. Még népszerűségi indexén is meglátszik a változás - persze csak hozzá képest. A független Levada Center közvélemény-kutató cég felmérése szerint 70 százalékra esett elfogadottsága a néhány hónappal korábbi 80 százalék feletti értékről. Elutasítottsága ezzel párhuzamosan 20 százalék alól 30 fölé is benézett.

Bershidsky pontosítja elemzőtársai meglátását. Úgy véli, hogy a távol-keleti régiókban elszenvedett választási vereségek azt mutatják, hogy az elnök az országnak azon a részén nem tudja biztosítani hatalma zavartalanságát a megszokott eszközökkel. A kérdés az, hogy ő és agytrösztjei kitalálnak-e valami újat. Ha nem, akkor erősödni fognak a Putyin-érában bevezetett politikai-gazdasági rendszert fenyegető tendenciák, amire minden oroszok elnöke a hatalom további centralizálásával fog reagálni.

A fotó forrása: Michael Klimentyev/EPA

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.10.02 16:32

@Panzerkraftwagen_Drei:
ez igy van, azon viszont mar el lehet vitatkozni napestig, hogy mi jobb egy komcsi, vagy egy diktator? es tavolrol nezve az egyik ugyanolyannak tunik, mint a masik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.02 15:57

@atombandi: "nemtom mi van az oroszokkal, ha csak ilyenek kozul lehet valasztani."

Én ezt úgy fogalmaznám, hogy az oroszok, mióta szabadon választhatnak, egyszer sem szavazták vissza a kommunistákat, miközben a mi hülye birka népünk 3-szor (legalább, még ha a kommunista Orbánt nem is soroljuk a kommunistákhoz).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.10.02 14:26

@Panzerkraftwagen_Drei:
ja, ismerem a csavot, csak azert hasonlitottam trumphoz, mert o lett szeles korben kozismert, az o, nevezzuk igy, politikaja all a legkozelebb ahhoz, amire lehet szamitani, ha hatalomba kerul. igazabol azt sem tudnam megmondani, hogy jobb lenne-e az oroszoknak, ha o vezetne oket, a hideg szamito elnyomo zsarnokot lecserelni egy agressziv gyulolkodo idiotara, haaat a franc tudja. a hatalomvaltas mindig egy ujabb remeny, hogy valami jo is fog tortenni, hat...

nemtom mi van az oroszokkal, ha csak ilyenek kozul lehet valasztani. mintha magyarorszagon kene valasztani, hogy gyurcsany vagy orban. vagy most nalunk, az idiota may vagy pedig szelsobalos felnotas. ezek nem valasztasi lehetosegek, nem alternativak, ez valami remalom. az usaban is a 4 legtovabb juto kozul, ezek egyike volt trump, mar egyiket sem tekintettem alkalmasnak. azok valahogy mind eltuntek a sullyesztoben. most ilyen vilagot elunk, a jo eg irgalmazzon nekunk. megerett a vilag a pusztulasra...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.02 12:16

@atombandi: azzal az apró különbséggel, hogy Zsirinovszkij már évtizedek óta benne van a politikában, Trump meg pár éve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.10.02 12:10

@Panzerkraftwagen_Drei:
nekem egy trump v2.0-nak tunik russian verzioban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html