Putyin kiakadt az EU-ra: civilizálatlanságról beszélt

Civilizálatlannak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Unió energiaszabályozását pénteken Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva.
MTI, 2012. december 21. péntek, 15:28
Fotó: Napi.hu

Az orosz elnök szerint a szabályozás, az úgynevezett harmadik energiacsomag elfogadhatatlan módon, visszamenőleges hatállyal rendelkezne. A unió szerint a csomag célja az egységes energiapiac megteremtése, a verseny növelése a szektorban, és annak kiküszöbölése, hogy a kínálati oldal monopol vagy oligopol helyzetben lévő szereplői, - mint például az orosz állami gázóriás, a Gazprom - amelyek uralják a piacot, ne tehessenek szert hasonló súlyra az elosztási hálózatok piacán.

"Az EU-nak természetesen szíve joga bármilyen döntést hozni, de (...) megdöbbentett minket, hogy ez a szabályozás visszamenőleges hatályú" - jelentette ki Vlagyimir Putyin, majd hozzátette, hogy ez a döntés teljességgel civilizálatlan.

Oroszország az Európai Unió legnagyobb földgázszállítója, míg az unió egésze az orosz földgáz legnagyobb vásárlója. Brüsszel és Moszkva viszonyában nem csak az energiaszabályozás kérdése, hanem az is súrlódást okoz, hogy az Európai Bizottság versenyellenes magatartás gyanúja miatt vizsgálatot indított a Gazprom ellen.

A csütörtök esti vacsorával megkezdődött EU-Oroszország csúcstalálkozó a harmincadik ilyen magas szintű esemény az uniós és az orosz vezetők között, ám a nyitott kérdésekben egyik fél sem számít konkrét eredményekre vagy áttörésre.

Napirenden szerepel még az Európai Unió és Oroszország közötti vízumliberalizáció kérdése is. Moszkva szerint a vízumügyintézés túl bonyolult, lassú és bürokratikus. Vlagyimir Putyin szerint az Oroszország és az Európai Unió közötti kereskedelmet is felpörgetné, ha az orosz állampolgárok vízummentességet kaphatnának. "A népeink közötti érintkezés szabadságának hiánya hátráltatja kapcsolatunk fejlődését" - vélekedett Brüsszelben pénteken Vlagyimir Putyin orosz államfő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2012.12.21 21:19

putin drága gázt akar, mi meg olcsót.

úgyhogy ha szidja az eu-t akkor van okunk örülni, jól csináljuk .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2012.12.21 15:50

"Az EU-nak természetesen szíve joga bármilyen döntést hozni, de (...) megdöbbentett minket, hogy ez a szabályozás visszamenőleges hatályú"

Ilyen ez az új unortodox EU, amíg ők csinálnak ilyesmit, addig minden redben. Ha oroszorszég vagy valamelyik EU gyarmat, akkor bizony ott diktatóra van, veszélyben a demokrécia, leminősítés kell, nincs jogbiztomség, kiszámíthatatlan a gazdasági környezet.

Ha ez Eu csinálja a visszamenőleges szabályozást, akkor ez csak egy ártatlan újítás. Szánalmas kettős mérce.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html