Putyin újra lecsapott

Külföldi érdekeket szolgáló szervezetnek minősítették Oroszország egyik utolsó független közvélemény-kutató cégét a civil szervezetek ellehetetlenítésére kitalált ügynöktörvény alapján. A döntés padlóra küldheti az intézetet két héttel a parlamenti választások előtt.
Napi.hu, 2016. szeptember 11. vasárnap, 18:53
Fotó: Reuters

Az orosz kormány felvette a "külföldi ügynökök" listájára a Levada center közvélemény-kutató céget, Oroszország egyik utolsó olyan szervezetét, amely objektív képet igyekszik adni az emberek hangulatának és véleményének alakulásáról - írta az intellinews.com régiós hírportál. Ezen a listán olyan független szervezetek szerepelnek, amelyekről feltételezik, hogy a tengerentúlról is kapnak anyag támogatást

Szájkosár

Lev Gudkov, a Levada vezetője azt mondta a Dozhd televíziós csatornának, hogy a döntés miatt képtelenek lesznek folytatni a tevékenységüket, és valószínűleg végleg be kell zárniuk a boltot, mivel nincs lehetőségük fellebbezni az igazságügyi minisztérium határozata ellen.

A tárca azt követően döntött a cég felvételéről a feketelistára, hogy Kreml-párti aktivisták júliusban feljelentették a Levadát, mondván: 2012 óta 120 ezer dollárt kapott az amerikai kormánytól.

A döntés azzal jár, hogy a közvélemény-kutató intézetnek megtiltották a részvételt a két hét múlva esedékes parlamenti választásokkal kapcsolatos bármilyen rendezvényen, gyakorlatilag szájkosarat raktak a cégre.

A rossz hír hozója

A Levadát azt követően találta meg a hatóság, hogy a napokban nyilvánosságra hozta legfrissebb felmérése eredményét, amely Vlagyimir Putyin államfő pártja, az Egységes Oroszország támogatottságának jelentős gyengülését mutatta. A kormánypárt mutatója 57 százalékról 51 százalékra csökkent. A hangulatjelentés azt is kimutatta, hogy az oroszok fele úgy véli, valamilyen csalás biztosan lesz a választáson.

Egy további közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az emberek nem értenek egyet azzal, hogy az EU-val szembeni importkorlátozás ellenére Oroszországba kerülő, majd lefoglalt élelmiszereket rituális keretek között megsemmisítsék.

Nincs itt semmi látnivaló

A Putyin kézjegyét viselő ügynöktörvény lényegében kiütötte a politikai porondról az Oroszországban tevékenykedő civil szervezeteket. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a kormány kiegészítő auditálást követeljen meg a külföldi ügynöknek minősített szervezetektől. Emellett eltilthatja őket bármilyen tevékenységtől, amelyet a kormány politikainak minősít.

A Levada listázása annyiban meglepetésnek tekinthető, hogy nem pusztán ez a közvélemény-kutató érzékelte a kormánypárt hanyatlását. A VICOM és a FOM intézet is azt jelentette, hogy az Egyesült Oroszország támogatottsága érezhetően visszaesett az oroszok körében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.09.11 23:36

Putyin megmondja ki az ellenség, Orbán példaképe hanyatlik ezért ideges. Külföldről szerveznek minden rosszat őt szereti a nép.....
Orbán is ideges, a többség otthon marad, mekkora pofonba fut bele október 2-án. A legjobb a levélszavazás, úgy lehet csalni hogy csak na mint 47-ben a kékcédulával! Nem OV. fog csalni hanem majd az erdélyi aktivisták teszik meg. Ha csak a románok ki nem vágják a bandát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.09.11 22:35

"független" "civil szervezetek", ja, ismerjük őket itthonról...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html