Putyinnak már csak két éve maradt?

Az olajár összeomlása csak tovább ront Oroszország helyzetén, melynek következtében Putyin is kezdi elveszíteni legfőbb politikai fegyverét, amellyel párhuzamosan Oroszország egyre agresszívebbé válik. George Friedman amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint Putyinnak mindössze két éve maradt, hogy összetartsa Oroszországot, utána jön az összeomlás.
Napi.hu, 2016. január 22. péntek, 19:10

Az olajár összeomlása csak tovább feszíti az egyébként is feszes orosz költségvetést - állapítja meg az amerikai geopolitikai szakértő George Friedman, aki mindössze még két évet ad Oroszországnak, mielőtt azt a gazdasági erők elkezdenék szétcincálni - csak úgy, mint 1991-ben, amikor a Szovjetunió szétesett.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Putyin kezdi elveszíteni a legfőbb politikai fegyverét. Elemzését arra a napokban megjelent hírre alapozza a szakember - írja a Business Insider a Mauldin Economicsnak adott interjúja alapján -, miszerint Oroszország rákényszerülhet, hogy leállítsa az államközi szerződések alapján más országoknak nyújtott hitelek folyósítását az olajár esése és a rubel gyengülése által keletkezett költségvetési gondok miatt.

Ezek a hitelek ugyanis Putyin azon eszközei közé tartoznak, amelyekkel Oroszország hatalmát tartja fenn a világ különböző részein. Ezek megszűnése az orosz befolyás elvesztéséhez vezethet, és ami még rosszabb: Oroszország korábbi "ügyfelei" az USA-hoz fordulhatnak segítségért - véli Friedman.

Ez a húzás az orosz közvélemény elől sem rejthető el, ráadásul Putyin eddig keményen dolgozott azon, hogy az orosz nemzeti lelket olyan akciókkal erősítse, mint például a szíriai beavatkozás. Az a tény azonban, hogy már a köz számára is láthatóvá válik a gyengeség arra utal, hogy az ország büdzséje katasztrofális állapotban van - véli Friedman.

Az Oroszország-szakértők már régóta mondják, hogy az ország számára a 70 dolláros olajár a kritikus pont. Miután viszont a nyersolaj ára ennek a szintnek kevesebb mint felénél áll és nincs sok remény a közeljövőbeli fellendülésre, Oroszország egyre jobban eladósodik.

Friedman szerint Oroszország a következő két évben egyre agresszívabbá válik, amint Putyin megpróbálja elterelni a figyelmet a nemzetgazdasági problémákról. Bár a szakember szerint ez nem jár sikerrel, jelenleg Putyin minden eddiginél veszélyesebb.

A szakember ugyanakkor úgy véli, a kormányt Putyin nem egyedül vezeti, így nélküle sem lesz nagy változás Oroszországban. Friedman úgy látja, az országot valójában a titkosszolgálat (FSB) irányítja, Putyin csak a szervezet látható arca. Amennyiben Putyinnal történne valami, akkor csak egy másik FSB-tisztviselő venné át a helyét. Akárki is kerül az ország élére, Oroszország továbbra is fontos, potenciálisan kockázatos geopolitikai tényező marad.

Kerry a szankciók feloldásáról beszélt Davosban
John Kerry, amerikai külügyminiszter pénteken belengette, hogy az USA az év vége felé felülvizsgálhatja az Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni erőszakos fellépés miatt bevezetett szankciók felfüggesztésének lehetőségét, amennyiben a Kreml teljesíti a tavaly aláírt minszki békeegyezményben foglaltakat. Az amerikai külügyminiszter a davosi világgazdasági fórumon beszélt arról, hogy mindkét fél részéről erőfeszítéssel, jóhiszemű hozzáállással és a probléma megoldására irányuló legitim szándékkal lehetségesnek tartja a minszki megállapodás végrehajtását. Amennyiben ez megvalósul, akkor a szankciókat is fel lehet oldani - tette hozzá.

A Bloomberg szerint Kerry nyilatkozata az elmúlt hónap legoptimistábbika, az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis a múlt hónapban hosszabbította meg az oroszországi szankciókat. A hét elején Petro Porosenko ukrán elnök vetette az oroszok szemére, hogy a minszki egyezményt még mindig nem hajtották végre, ugyanakkor az USA és az EU által alkalmazott embergót hatásosnak nevezte. A Bloomberg ugyanakkor megjegyzi: az eredeti békemegállapodást tavaly februárban írták alá Minszkben, 2015-ben kellett volna végrehajtani, új határidőt viszont még nem tűztek ki. A végrehajtás csúszásáért Oroszország Ukrajnát hibáztatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.01.23 19:51

@Vote:
pici különbség, hogy az usának nemcsak olaja van, hanem egy halom knowhow-t is felhalmozott, aminek bevételtermelő képessége van, így bárki biztos lehet abban, hogy az usát érdemes hitelezni és vissza is fogja kapni a pénzét. az oroszoknak az olajuk van, ha abból nem termelnek bevételt, akkor meg másuk nincs. az nem segíti ki őket, hogyha rásóznak a viktorra kurvadrágán két kiszuperált mig29-est a birodalom megmaradt "kincsei" közül, aminek a jelenértéke az 1 eurót sem teszi ki. úgyhogy az oroszok nem is igen tudnak hitelben gondolkodni, amint elfogy a pénzük egyből befuccsol az egész államigazgatás, és tovább fog darabolódni az orosz tajga. bőven vannak részei, amik már csak a kiugrás időpontját várják, pedig itt egyesek egyenesen épp csatlakozni akarnának...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.01.23 19:44

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:
tudod a hitel arra van, hogy felpörgesse a gazdaságot. pl a tesla eddig mindig veszteséges volt, mégis legyártott egy komplett jól összerakott minőségi autót. ha ezt önerőből kellett volna megcsinálnia, még ma sem lenne kész. most ezt gondold végig, kb még mindig a középkorban tartanánk hitel nélkül, mert az innováció csak a hitellel együtt tud megvalósulni. az, hogy egyes emberek értelmi képessége nem éri el azt a szintet, hogy a hitelt használni tudja, az legyen az ő szegénységi bizonyítványuk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.23 18:00

@laatoo: Világos, közgazdász úr, tehát a meggazdagodás titka az eladósodás, ezt csak az elmaradott, ostoba nép nem tudja... én balga, miért nem vettem fel sokmillió devizahitelt, most olyan "gazdag" lehetnék, mint maga...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2016.01.23 16:53

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: Sajnos ez így van. A magas gazdasági aktivitásnak 4 feltétele van! 1 fogyasztási hajlandóság, 2 a tőke határhaszna, 3 a pénztömeg (ez bizony adósságból!!! keletkezik a hitelpénzrendszerben), 4 bérszínvonal. Ideje lenne már elővenni a régi tankönyveket és kidobni a neoliberális monetarista hitdogmát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.01.23 16:23

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:
Természetesen nem, mint ahogy az sem igaz, hogy annál jobb, minél alacsonyabb a GDP arányos államadósság. Mert te az utóbbit állítod.
Pont mikor azon vitatkozik két hülye gyerek, hogy a labda piros, vagy fehér, holott piros pöttyös... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html