Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel a magyar fővárosban Budapesten a két napja folytatódó demonstrációkon, amelyeken az úgynevezett rabszolgatörvény ellen tiltakoznak - kezdi videófelvételes helyszíni tudósítását az euronews.com. Ezután tájékoztatja külföldi olvasóit, hogy a jogszabály szerint a munkavállalók éves túlóra kerete 400 órára nőhet a jelenlegi 250-ről, amivel egy teljes munkanappal bővülhet a munkahét. (Ezt nevezik a szakszervezet a szombati munkanap visszahozatalának.)

A törvényt Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártjának képviselői szerdán fogadták el a parlamentben nagy többséggel - folytatódik a beszámoló. Ellenzéki képviselők meg akarták akadályozni ezt, a hírportál idézi a parlamentben felmutatott transzparensükön szereplő szöveget, amely szerint a kormánypárt ezzel a jogszabállyal a "Családok évét" átváltoztatta a "Rabszolgák évévé".

Skandálás

A hírportál idézi azt is, amit az utcán vonulók skandáltak: traitors (árulók), Orbán go to hell (szó szerint: Orbán, menj a pokolba!). A tiltakozók a beszámoló szerint több száz rendőrrel néztek szembe az Országgyűlés épülete előtt. Az Euronews tudósítója a Reuters fotósától tudta meg, hogy a tömeg egy oldalbejárat felé mozdult, ahol mindenfélével dobáltak a rendőröket, akik paprikaspray-vel válaszoltak.

A cikk ezután felidézi, hogy bírálói szerint az Orbán-kormány autokratikus rendszer épít, amely hatással van az üzleti és az akadémiai szféra, a bíróságok és a média működésére is, ám ritkán dühít fel egyszerre több, különböző társadalmi csoportot.

A tudósító megemlíti, hogy a rabszolgatörvénnyel egyidejűleg fogadták el a közigazgatási bíróságok bevezetéséről szóló jogszabályt. Ezek a közvetlenül az igazságügy-miniszter felügyelete alatt lévő bíróságok át fogják venni a kormányt érintő ügyeket - például az adózással és a választásokkal kapcsolatos pereket - a független jogszolgáltatástól. A kormány szerint ez javítja az ügyek kezelésének hatékonyságát, ám a kritikusok úgy látják, lehetővé teszi, hogy a végrehajtó hatalom befolyásolja az igazságszolgáltatást, azaz tovább gyengíti a jog uralmának érvényesülését.

Tehet rá

A Reuters tudósítója 3000 becsli a csütörtöki demonstráció résztvevőinek számát. Megemlíti, hogy a tömeg blokkolta az egyik Duna-híd forgalmát és az "Orban go to hell" mellett felhangzott a "Dirty Fidesz" (Piszkos Fidesz) skandálás is. Idéz egy 65 éves tüntetőt, aki szerint a rabszolgatörvény pofon a dolgozó emberek arcán, a közigazgatási bíróságokat pedig azért vezetik be, hogy még erősebben bebetonozzák a kormány hatalmát. Egy diák szerint csak egy nagy feltartott középső újat mutatnak a hatalomnak.

Ez a cikk is elismétli a két jogszabállyal kapcsolatos ellentétes véleményeket és megemlíti, hogy bírálói szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hatalomra kerülése óta építi le a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerét, propagandagépezetet csinált a média nagyjából és előnyben részesíti barátait a közbeszerzéseknél.

Magyarország külföldi partnerei kudarcot vallottak azzal a kísérlettel, hogy megállítsák - folytatódik a tudósítás. A vele szembeni elégedetlenség ellenére Orbán a választási rendszer átalakításának és az ellenzék megosztottságának köszönhetően fenn tudta tartani a kormánypárt kétharmados többségét a tavaszi választásokon. Továbbra is akkora a támogatottsága, ami meghaladja pártja összes versenytársának együttes szavazóbázisát.