Így írnak külföldön a budapesti tüntetésekről - lapszemle

Szemben a magyar sajtóval, amelynek becslése szerint maximum kétezren vettek részt a csütörtök éjszakai budapesti demonstráción, a Reuters háromezerre teszi ezt a számot. A külföldi sajtóorgánumok szívesen idézik, amit a tüntetők skandáltak.
Komócsin Sándor, 2018. december 14. péntek, 11:28
Fotó: MTI Fotó

A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel a magyar fővárosban Budapesten a két napja folytatódó demonstrációkon, amelyeken az úgynevezett rabszolgatörvény ellen tiltakoznak - kezdi videófelvételes helyszíni tudósítását az euronews.com. Ezután tájékoztatja külföldi olvasóit, hogy a jogszabály szerint a munkavállalók éves túlóra kerete 400 órára nőhet a jelenlegi 250-ről, amivel egy teljes munkanappal bővülhet a munkahét. (Ezt nevezik a szakszervezet a szombati munkanap visszahozatalának.)

A törvényt Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártjának képviselői szerdán fogadták el a parlamentben nagy többséggel - folytatódik a beszámoló. Ellenzéki képviselők meg akarták akadályozni ezt, a hírportál idézi a parlamentben felmutatott transzparensükön szereplő szöveget, amely szerint a kormánypárt ezzel a jogszabállyal a "Családok évét" átváltoztatta a "Rabszolgák évévé".

Skandálás

A hírportál idézi azt is, amit az utcán vonulók skandáltak: traitors (árulók), Orbán go to hell (szó szerint: Orbán, menj a pokolba!). A tiltakozók a beszámoló szerint több száz rendőrrel néztek szembe az Országgyűlés épülete előtt. Az Euronews tudósítója a Reuters fotósától tudta meg, hogy a tömeg egy oldalbejárat felé mozdult, ahol mindenfélével dobáltak a rendőröket, akik paprikaspray-vel válaszoltak.

A cikk ezután felidézi, hogy bírálói szerint az Orbán-kormány autokratikus rendszer épít, amely hatással van az üzleti és az akadémiai szféra, a bíróságok és a média működésére is, ám ritkán dühít fel egyszerre több, különböző társadalmi csoportot.

A tudósító megemlíti, hogy a rabszolgatörvénnyel egyidejűleg fogadták el a közigazgatási bíróságok bevezetéséről szóló jogszabályt. Ezek a közvetlenül az igazságügy-miniszter felügyelete alatt lévő bíróságok át fogják venni a kormányt érintő ügyeket - például az adózással és a választásokkal kapcsolatos pereket - a független jogszolgáltatástól. A kormány szerint ez javítja az ügyek kezelésének hatékonyságát, ám a kritikusok úgy látják, lehetővé teszi, hogy a végrehajtó hatalom befolyásolja az igazságszolgáltatást, azaz tovább gyengíti a jog uralmának érvényesülését.

Tehet rá

A Reuters tudósítója 3000 becsli a csütörtöki demonstráció résztvevőinek számát. Megemlíti, hogy a tömeg blokkolta az egyik Duna-híd forgalmát és az "Orban go to hell" mellett felhangzott a "Dirty Fidesz" (Piszkos Fidesz) skandálás is. Idéz egy 65 éves tüntetőt, aki szerint a rabszolgatörvény pofon a dolgozó emberek arcán, a közigazgatási bíróságokat pedig azért vezetik be, hogy még erősebben bebetonozzák a kormány hatalmát. Egy diák szerint csak egy nagy feltartott középső újat mutatnak a hatalomnak.

Ez a cikk is elismétli a két jogszabállyal kapcsolatos ellentétes véleményeket és megemlíti, hogy bírálói szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hatalomra kerülése óta építi le a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerét, propagandagépezetet csinált a média nagyjából és előnyben részesíti barátait a közbeszerzéseknél.

Magyarország külföldi partnerei kudarcot vallottak azzal a kísérlettel, hogy megállítsák - folytatódik a tudósítás. A vele szembeni elégedetlenség ellenére Orbán a választási rendszer átalakításának és az ellenzék megosztottságának köszönhetően fenn tudta tartani a kormánypárt kétharmados többségét a tavaszi választásokon. Továbbra is akkora a támogatottsága, ami meghaladja pártja összes versenytársának együttes szavazóbázisát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2018.12.15 15:31

@monica_schuster: Nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy egymással versengő csoportok, pártocskák próbálnak felülni a "láthatósági" vonatra. Jobbikos zászló a Momentum meg a Párbeszéd zászlaja mellett??? Nem érdekes? És még Gyurcsány, MSZP meg a radikálisok kinn sincsenek (lásd: Volner bejegyzését). Láttuk 2006-ot és a Jobbik felemelkedését. Szóval működhet(ne) ez is akár, csak most hirtelen túl sok, túl távoli csoportosulás van. Akik azon túl, hogy versenytársak, szívből rühellik is egymást. Tudod, mint a Hegylakóban: csak 1 maradhat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2018.12.15 15:07

@Borisz1106: nem kell felteni a Szent Koronat- a parlamenti csak egy masolat - , mert az eredeti nem a parlamentben van, hanem biztonsagos helyen elzarva...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.14 23:23

@Ha-ha-ha: "térdepelt kukoricán, kapott körmöst ?"

Én nem, de rád rádfért volna... akkor legalább kijártad volna a 3 elemit és nem lett volna belőled elkallódott, napszámos lumpenproli, aki még írni-olvasni se tud...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.14 23:10

@Panzerkraftwagen_Drei: Panzerkraftwagen_Drei bácsi, mikor végzett a 6 elemivel ? meséljen, milyen volt olyanba járni. térdepelt kukoricán, kapott körmöst ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax-, 2018.12.14 22:08

@Panzerkraftwagen_Drei: "Mégiscsak... próbáld már kijárni legalább azt a 3 elemit, akár a vágóhídi melód mellett, könyörgöm, liberálmóricka..."

Te szerencsétlen agyatlan vén alkesz, legalább ennyi jusson neked, tudod a lepattanók, mert más még bottal sem piszkálna meg téged mert annyira hülye vagy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html