Rasmussen: Oroszország magatartása megkérdőjelezi az együttműködés alapjait

Oroszország mostani retorikája és jelenlegi magatartása megkérdőjelezi a NATO-val való együttműködésének az alapjait, holott az atlanti szövetség nem ellenfelet, hanem partnert akar látni az orosz félben - mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár péntek este, a Brüsszeli Fórum elnevezésű, transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó biztonságpolitikai rendezvényen.
MTI, 2014. március 21. péntek, 20:43
Fotó: Reuters

Rasmussen hangsúlyozta: az ukrajnai orosz katonai fellépés láttán senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az atlanti szövetség mindenfajta fenyegetés ellen megvédi tagországait. A főtitkár utalt arra, hogy a balti államokban, Lengyelországban és Romániában máris megerősítették az amerikai katonai jelenlétet.

"Ma azt látjuk, hogy Oroszország sokkal inkább ellenfélként beszél és viselkedik, mintsem partnerként" - állapította meg a főtitkár, és hozzátette, hogy ez nagy gondot okoz a nyugati katonai szövetségnek.

Az oroszok ukrajnai magatartása Rasmussen szerint aláássa a szabályokon alapuló globális rendet. A NATO első számú civil tisztségviselője az eddig szavakban mindenki által elfogadott azon alapszabályra hívta fel a figyelmet, hogy az országoknak jogukban áll megválasztaniuk, milyen szövetségi rendszerhez kívánnak vagy nem kívánnak tartozni.

Rasmussen kiemelte azt is, hogy a globális rend fenntartása érdekében Európának és az Egyesült Államoknak erősítenie kell szövetségét, és hogy ez az európaiak részéről a védelmi célokra fordított beruházások növelését igényli.

"Nem folytathatjuk tovább a leszerelést, miközben a világban mindenki más fegyverkezik, és néhányan határaink közelében folytatnak kardcsörtető politikát" - fogalmazott a NATO főtitkára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.22 12:12

Az ukrán hadsereg hetvenkét egysége jelezte: átállnak az orosz hadseregbe a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozása miatt ? jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. ...origó


..ennyi ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.22 09:27

...kár erőlködni ,putyin nem károlyi...

kolozsvár 1920: 90 % magyar ....most: 16 ,5 % ..putyin tudja ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html