Két év múlva recesszióba fordulhat az USA

Egy felmérésben részt vevő amerikai közgazdászok többsége arra számít, hogy 2020 végére recesszióban lesz az amerikai gazdaság - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. október 3. szerda, 18:46
Fotó: Stocksnap

Az amerikai Nemzeti Üzleti Közgazdászok Szövetsége (NABE) 51 közgazdászt kérdezett meg, akiknek mintegy 10 százaléka szerint már jövőre bekövetkezhet a recesszió. A többség - 56 százalék szerint - ez 2020-ban kezdődik el. A megkérdezettek 36 százaléka szerint legalább 2021-ig nem lesz komolyabb baj az amerikai gazdasággal - ismertette a Newsweek a felmérés eredményeit.

David Altig, a felmérést végző csoport vezetője, a Fed Atlanti igazgatóságának kutatási részlegvezetője szerint új gazdasági válságot válthat ki Donald Trump amerikai elnöknek az a törekvése, hogy átalakítsa a meglévő globális kereskedelmi kapcsolatok rendszerét.

Donald Trump át akarja írni a kereskedelmi kapcsolatokat Európával, Ázsiával, Mexikóval és Kanadával. Ez a fajta törekvés több országgal, így különösen Kínával egyre mélyülő kereskedelmi feszültséghez vezet.

A Newsweek szerint az amerikai gazdaság jelenleg tapasztalható erősödése, a közel 50 éve legalacsonyabb munkanélküliség, a tőzsdemutatók rekord közeli szintje mind Donald Trump érvei között szerepel, amikor vitába száll a vele szemben állókkal.

A NABE által közölt adatok szerint a valószínűleg egy-két éven belül bekövetkező recesszió, komoly csapást mérne Trumpra, akinek nem sok esélye lenne az újraválasztásra 2020 végén.

A fotó forrása: Stocksnap.io.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dalia7, 2018.10.03 22:34

Ez a hülye Tump lábon lövi az USÁ-t és csődbe viszi az egész Észak-atlanti világot ! Az olaj ár felfelé szökik, amivel az oroszok bitang módon megerősödnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html