Régi ellenség tűnt fel Lengyelországban

Lengyelországba visszatért a viszonylag magas munkanélküliség, amire jó ideje nem volt példa. Ráadásul hónapok óta romlik a helyzet, amire egyelőre nincs magyarázat.
Barabás Júlia, 2020. február 10. hétfő, 06:21
Fotó: Pixabay

Lengyelországban 2020 januárjában 5,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta - idézte a lengyel munkaügyi miniszter helyettesének bejelentését a Business Insider Polska. Az igazi gond azonban nem ez, hanem az, hogy a munkanélküliség immáron harmadik hónapja folyamatosan nő. Ilyen hosszú rossz sorozat évek óta nem fordult elő a lengyeleknél.

Stanislaw Szwed miniszterhelyettes azt is elárulta, hogy a januári adat 0,3 százalékponttal haladta meg a decemberit. Ami az munkanélküliek számát illet, a munkaügyi hivatalok adatai szerint 920 ezren voltak munka nélkül az év első hónapjában. A december végihez képes több mint 53 ezerrel emelkedett a számuk. Ez utóbbi változás ugyanakkor nem meglepő, ugyanis az év elején jellemző a növekedés 2019-ben például 54,2 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma 2018 végéhez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.02.10 09:33

Az EU (értelmetlen és hatástalan, tehát idióta) autóipari CO2 szabálya által okozott durva drágulás sajnos Magyarországon is utcára a fog tenni pá ezer embert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.02.10 09:27

Magyarország sem lenne ennyire rózsaszínű a kép, ha valaki készítene egy statisztikát a nagyvásosoktól távolabb élőkről, pláne akkor, ha azt is figyelembe vennék, hogy közülük hányan dolgoznak olyan munkahelyeken, amelyeket csak kényszerűségből vállaltak el, mert nincs a körnéken normálisan fizető, emberhez méltó munkakörülményeket biztosító állás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html