Rehn beszólt a németeknek

A ciprusi mentőcsomag szükségességével szembeni fenntartásai miatt bírálta a német kormányt Olli Rehn a Spiegel magazinban.
MTI, 2013. március 3. vasárnap, 16:24
Fotó: Napi.hu

"Még a legnagyobb euróövezeti tagországoknak is tudatában kell lenniük annak, hogy a legkisebb tagok is fontos elemei a rendszernek" - mondta a német Spiegel magazinnak az EU gazdasági és pénzügyi biztosa. "Ha Ciprus rendezetlen módon fizetésképtelenné válik, annak a legvalószínűbb következménye az euróövezet elhagyása lenne - figyelmeztetett a finn uniós biztos.

"Az euróövezeti tagországoknak a devizaunió megvédelmezésére tett ígérete megnyugtatóan hatott a pénzpiacokra" - mutatott rá. "Ezt az eredményt nem lenne szabad kockára tenni."

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa az Eurogroup hétfőn tárgyal a ciprusi pénzügyi helyzetről.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter nemrégiben a Reuters hírügynökségnek adott interjúban reményét fejezte ki, hogy a húsvéti szünetig sikerül megállapodni a ciprusi mentőcsomag kérdésében. A német pénzügyminiszter szerint arról, hogy Ciprus mennyire képezi fontos elemét az euróövezeti pénzügyi rendszernek az EU, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakérőiből álló trojkának kell döntenie.

A német Spiegel magazinnak adott interjúban Rehn visszautasította azokat a követeléseket, hogy Európa az olasz választási eredmények tanulságát levonva hagyjon fel a szigorú gazdasági megszorításokkal. "Tekintettel az Európai Unió átlagosan 90 százalékos GDP-arányos államadósságára, nem látok semmiféle lehetőséget az államháztartási konszolidációs pálya elhagyására" - hangsúlyozta. "Nem tudjuk megoldani növekedési problémánkat azzal, ha csak újabb adósságokat halmozunk a régiekre."

Rehn átfogó reformokra szólította fel François Hollande francia elnököt: "A francia kormánynak a túlzott kiadások csökkentésére is figyelmet kellene szentelnie. Véleményünk szerint eddig túl nagy hangsúlyt fektettek az adók emelésére és elhanyagolták a kiadások csökkentését."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.03.03 18:39

..."A ciprusi mentőcsomag szükségességével szembeni fenntartásai miatt bírálta a német kormányt Olli Rehn a Spiegel magazinban. .."
"

...igen ,megszorításból csak a válság mélyül tovább...nem??...nem lesz mindenki spórolós német...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html