Rekord alacsony a német államháztartás kamatkiadása

Csaknem húsz éve nem volt olyan alacsony Németországban az államadósság finanszírozásának kamatköltsége, mint idén, a befektetők már fizetnek is azért, hogy német állampapírban tarthassák a pénzüket.
MTI-Eco, 2012. november 8. csütörtök, 14:37
Fotó: Napi.hu

Csütörtöki német sajtójelentések szerint a berlini pénzügyminisztérium azzal számol, hogy idén 31,5 és 31,8 milliárd euró között lehet az államháztartás kamatkiadása. Ez a legalacsonyabb érték 1993 óta, holott maga az államadósság (a tartományok adóssága nélkül) a kilencvenes évek közepén 500 milliárd euró alatt volt, idén pedig már 1300 milliárd euró körüli.

Németország így az euróövezeti államadósság-válság nyertesének számít, hiszen a finanszírozási költségek azért csökkentek tizenkilenc éves mélypontra, mert a befektetők a rendkívül biztonságosnak számító német állampapírokba csoportosítanak át jelentős forrásokat, miután megrendült a piaci bizalom az övezet több tagországa iránt.

Idén rendszeresen voltak olyan állampapír-aukciók, amelyeken negatív hozamszint alakult ki, vagyis a befektetők fizettek azért, hogy a német állam őrizze pénzüket. Legutóbb október végén fordult ez elő, az államadósság-kezelő központ mínusz 0,0095 százalékos hozam mellett értékesített 1,92 milliárd euró értékben a hat hónapos lejáratú kincstárjegyet (Bubill), amelynek hozama így már sorban a nyolcadik hónapban volt a negatív tartományban.

HOZZÁSZÓLÁSOK