Rekordot döntött a magyar-szerb külkereskedelmi áruforgalom

Rekordot döntött, és megközelítette a 2,5 milliárd eurót a magyar-szerb külkereskedelmi áruforgalom 2017-ben, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent a 2016-oshoz képest - jelentette ki Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.
Szász Péter, 2018. április 26. csütörtök, 20:12
Fotó: Shutterstock

A korábbi években csupán 5-6 százalékos volt a bővülés - idézi az MTI a diplomatát.

A kapcsolatok nagyon dinamikus fejlődésének két komoly oka van, egyrészt megindult a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, és ennek eredményei már kézzelfoghatók, másrészt pedig a két ország közötti kiemelkedően jó politikai kapcsolatokat most már az üzleti szféra is felismerte, és a felek elkezdtek együtt dolgozni - mondta.A gazdasági támogatásoknak köszönhetően már jelentős számú magyar cég fektetett be Szerbiában, Budapest pedig a jövőben tovább növelné a magyar befektetők számát. (Nő a feszültség a horvátok és a szerbek között.)

Évről évretöbb magyar befektetés jelenik a nyugat-balkáni országban, és jelentős előrelépésnek számít, hogy már nemcsak a Vajdaságban, hanem a Belgrádtól délre fekvő területeken is egyre többen fektetnek be. Budapest azonban még nem lehet elégedett - magyarázta Pintér Attila, Magyarország ugyanis még mindig nincs az első tíz külföldi befektető között.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK