Rezsiemelést jelentett be az ukrán miniszterelnök

Az ukrán kormány úgy határozott, hogy piaci szintre emeli a lakossági energia árát - jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Kijevben, a kormány keddi ülésén.
Inforádió, 2014. december 9. kedd, 20:20
Fotó: Reuters

Az elhúzódó, április óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt kialakult súlyos gazdasági helyzetben lévő és energiahiánnyal küzdő Ukrajnában a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az állam költségvetését is meghaladó deficitet halmozott fel idén. A Naftohaz hiánya mintegy 110 milliárd hrivnyát (egy hrivnya körülbelül 16 forint), míg az állami költségvetésé 68 milliárd hrivnyát tesz ki.

"Reális piaci árat kell fizetnünk az energiahordozókért, különben a Naftohaz költségvetése örökre deficites marad" - indokolta a döntést Jacenyuk.

A kormányfő ugyanakkor biztosított afelől, hogy a lakosság szegényebb rétegei számára állam továbbra is biztosít kedvezményt az energia árából.

A miniszterelnök részletekbe azonban nem bocsátkozott. Nem beszélt arról, hogy mikor tervezi a kormány életbe léptetni a jelenleg államilag dotált rezsi jelentős mértékű emelését, az állami támogatás rendszeréről és mértékéről sem ejtett szót.

A lakossági energiafogyasztás költségének piaci szintre emelése a Nemzetközi Valutalap (IMF) fő követelése ahhoz, hogy újabb hitelt nyújtson Ukrajnának. Az IMF küldöttsége kedden érkezett Kijevbe, hogy tárgyaljon a múlt héten hivatalba lépett új ukrán kormánnyal. A tárgyalásokat december 18-án fejezik be a tervek szerint.

A Nemzetközi Valutaalap 2011 márciusában állította le a 2010 júliusában indított, 15,5 milliárd dolláros hitelprogramot, mert az akkori ukrán kormány elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését. Áprilisban az IMF 17 milliárd dolláros hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára.

Jacenyuk rendkívül fontosnak nevezte az IMF-fel való együttműködést, ugyanakkor rámutatott arra, hogy a valutaalap hitele nem elegendő az ország pénzügyi, gazdasági stabilitásának megteremtésére, Kijev nemzetközi donorkonferenciát szeretne összehívni további pénzügyi támogatások kieszközlése érdekében.

A miniszterelnök a kormányülésen bejelentette, hogy nyílt pályázatot írnak ki európai uniós és amerikai befektetőknek az ukrán gázszállító rendszer és a gáztározók korszerűsítésében való részvételre. Jacenyuk szavai szerint a gázvezetékeket és a tározókat üzemeltető vállalatoknak továbbra is az ukrán állam marad a többségi tulajdonosa, a részvények legfeljebb 49 százalékát szerezhetik meg külföldi befektetők.

Jacenyuk közölte továbbá, hogy a kormány új gazdaságpolitikája keretében 1200 állami vállalat privatizációjának engedélyezésére tesz javaslatot a parlamentnek. A miniszterelnök szavai szerint jelenleg Ukrajnában a privatizációs tiltólistán mintegy 1500 állami vállalat szerepel. Hangsúlyozta, hogy ezek az állami cégek "politikai klánok fosztogatásának vannak kitéve", ezért tartja szükségesnek jelentős részük magánosítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

erdeinyuszi, 2014.12.10 10:18

Az IMF szerint 15 milliárd dollárral emelni kell a folyósítandó csomag volumenét...jön a pénz a falra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.12.10 09:57

Lássuk, mit is épít bele a bombabiztos keleti műszaki határzárba - vélhetően az EU és az USA anyagi támogatásával - a NATO-ba és az Unióba vágyakozó, derék ukrán kormány:
- először is árkot ásnak egy, az 1920 km hosszú közös határ teljes hosszában végighaladó, két méter mély, és négy méter széles vizesároknak
- majd különleges fémből készült drótkerítéseket húznak, amelyeken páncélozott harci járművek sem képesek átjutni
- a speciális kerítés fölé szögesdrótot húznak
- a szögesdrótba áramot vezetnek
- a vizesárok és a kerítés közé gyalogsági aknákat telepítenek
- majd a határzár előre meghatározott pontjaira erődítményeket építenek
- az objektumokból a fegyveres őrök és a kutyák se hiányoznak majd
- végül elektronikus érzékelő berendezéseket is telepítenek
A gyalogsági aknák olyan aknákat jelentenek, amelyek úgy vannak tervezve, hogy ember jelenlététől, közelségétől, vagy érintésétől robbanjanak fel, és egy vagy több személy sérülését vagy halálát okozzák. Azokat az aknákat, amelyek egy jármű közelségétől vagy érintésétől robbannak, nem gyalogsági aknáknak, hanem harckocsiaknáknak nevezi a szakirodalom.
Magyarország nyugati határán 1965 és 1970 között szedték fel az aknazárat.
Csak nem attól fél Jacenyuk elnök, hogy ha nem ásat vizesárkot, nem építtet drótkerítést, nem vezettet bele áramot, és nem telepíttet aknamezőt az orosz-ukrán határra, akkor tömegével menekülnének az ukrán állampolgárok a zöld határon át Oroszországba?
Ukrajnában az elmúlt egy évben közel 1 millió ukrán állampolgár gondolta úgy, hogy inkább kér menedékjogot Putyin elnök diktatúrájában, minthogy bőségben és jólétben éljen az Unióba készülő szülőhazájában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.12.10 09:56

Gáz, áram, élelem nincs az országban, szögesdrót, vizesárok, taposóakna lesz Ukrajna keleti határán. Uniós pénzen épül az ukrán műszaki határzár. Ukrajna lesz az új Észak-Korea, amire a saját eszméit ha kell, akár erőszakkal is terjesztő Nyugat már az áldását is adta?
Most akkor hol is van önkény meg diktatúra?
"Ukrajna elfalazza magát Oroszországtól" - írja az atv.hu. A demokratikusan megválasztott ukrán kormány lemondatása után, egy nyugatról pénzelt véres puccsal hatalomra került, idegen állampolgárságú egyének sorával USA bábkormányt alakító Jacenyuk elnök bejelentette, négy év alatt tervezik befejezni a "Wall" nevű projektet.
Sajtóinformációk szerint az Oroszországgal érintkező ukrán határ elfalazása és műszaki eszközökkel történő biztosítása mintegy 520 millió USA dollárba - átszámítva 128 milliárd forintba - kerül majd. Mivel az ukránoknak nem hogy falra meg műszaki határzárra nincs pénzük, de gázra, elektromos áramra, sőt napi élelmiszerekre sem, így a cechet minden bizonnyal az EU és az USA tagállamainak a polgárai és Izraeli "befektetők" állják majd.
A két államnak 1920 km hosszú közös határszakasza van. A munkálatokat már szeptemberben megkezdték a Kijevtől északkeletre lévő, Ukrajna által ellenőrzött határszakaszon. A jelenleg az elszakadásért küzdő Donyeck és Luhanszk megyei területeken akkor kezdenék meg a határ lezárását, ha Kijev vissza tudja szerezni az ellenőrzést az ottani határszakaszon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bissone, 2014.12.09 23:34

@matrica:
Kedves matrica,
mikor volt valasztas Ukrajnaban szerinted.
Mar ha a nep valasztotta a mostani vezetoket akkor ugyebar csak volt demokratikus valasztas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2014.12.09 22:49

@Fricibacsi2: Huuuha, most mi lesz?
Oket valasztotta a nep es nem, nem irtak at elotte a valasztasi torvenyt. Sokkal legitimebbek, mint a lopott 2/3-os elvtarsaid.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html