A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölte, hogy a szezonálisan és naptári hatással kiigazított előzetes adatok szerint 2,6 százalékkal bővült az ipari termelés áprilishoz képest. Elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 1,3 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben a nyersadatok szerint 3,1 százalékkal, tavaly november óta a legerősebb mértékben nőtt Németország ipari termelése májusban az előző havi 1,3 százalékos növekedés után. Elemzők 1,5 százalékos emelkedést vártak májusról - írja az MTI. (Jól jöhet Trump háborúja Magyarországnak - erre kevesen gondoltak.)

Májusban a fogyasztási cikkek termelése 6,5 százalékkal, a félkész termékek előállítása 3 százalékkal, az építőipari termelés 3,1 százalékkal, a termelési eszközök gyártása 0,9 százalékkal, az energiatermelés pedig 0,8 százalékkal nőtt havi szinten.

Az adatokat kommentálva Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza rámutatott, hogy a legjobb időpontban érkeztek a pozitív meglepetések.

A német labdarúgó válogatott sokkoló világbajnoki szereplése, a belpolitikai feszültségek és a kereskedelmi háborútól való félelmek közepette jó hír, hogy a héten közzétett adatok tanúsága szerint a német gazdaság teljesítménye felfelé ível az utóbbi hónapok csalódást keltő teljesítménye után. A vártnál jobb beszerzésimenedzser-indexek, az ipari termelés és a rendelésállomány vártnál erősebb emelkedése azt sugallja, hogy a gazdasági növekedés újra gyorsulásnak indul az év második felében - véli az elemző.

Forrás: Pixabay