Ritka pillanat: Közép- és Kelet-Európa egyet akar

Az uniós kohéziós politika megőrzése mellett álltak ki csütörtökön Varsóban a visegrádi csoport, valamint Horvátország, Bulgária, Románia és Szlovénia fejlesztési tárcáinak képviselői, valamint Corina Cretu, a regionális politikáért felelős uniós biztos.
Domokos László, 2017. március 2. csütörtök, 22:30
Fotó: Pixabay

A lengyel fővárosban a Régiók Bizottságának területi kohéziós politikáért felelős szakbizottsága (COTER) tárgyalt csütörtökön Corina Cretu részvételével. Az egyeztetés során közös vitát rendeztek a visegrádi csoport (V4), valamint a négy dél-kelet-európai ország fejlesztési tárcáinak képviselőivel. Magyarországot Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára képviselte.

A nyolc ország képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el, melyben az EU jövőjére nézve kulcsfontosságúnak nevezték az uniós kohéziós politikát. A kohéziós politikának az egész unió lakosai haszonélvezői - mondta Jerzy Kwiecinski lengyel fejlesztési miniszterhelyettes.

Corina Cretu román biztos szerint a kohéziós politika fontos része kell, hogy legyen a 2020 utáni uniós költségvetésnek is. Amint a PAP hírügynökség beszámolt, Cretu a lengyel szenátusban csütörtökön egy vitán is részt vett, melyen az EB idei évre vonatkozó munkatervét mutatta be - írta az MTI.

A vita résztvevői érintették az uniós intézmények és a nemzeti parlamentek közötti együttműködést is.

A nemzeti parlamentek hangja nem elég gyakran és nem elegendő erővel hallatszik az EU-ban

- fogalmazott Cretu. Véleménye szerint intézményesíteni kellene az EB és a nemzeti parlamentek közötti kommunikációt. Az ilyen együttműködés "a demokratikus legitimitás kérdése".

A nemzeti parlamentek szerepének megerősítését a V4-ek csütörtökön Varsóban szintén tárgyaló miniszterelnökei szorgalmazták az EU jövőjére vonatkozó közös nyilatkozatukban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2017.03.03 06:05

Maradjunk a Kelet-Közép-Európánál, de akkor is szép a közös akarat. igaz a kevesebb kötelesség, több ajándék eszme mentén! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html